Loading

Judeţul Gorj

Pozitia judetului Gorj in Romania
Gorj


Judetul Gorj este situat in partea sud-vestica a Romaniei, pe cursul raului Jiu. Este limitat de judetele: Dolj (sud-est), Mehedinti (sud-vest), Caras-Severin (nord-vest), Hunedoara (nord), Valcea (est). Intre aceste limite are o suprafata de 5602 kmp (2,35% din suprafata Romaniei) si 396000 locuitori.

Principalele orase: Targu Jiu (resedinta de judet), Bumbesti-Jiu, Motru, Novaci, Tg. Carbunesti, Ticleni, Rovinari.

Relieful este format din trei trepte majore de relief ale caror altitudini scad dinspre nord spre sud.m Treapta muntilor este formata din subunitati din grupa Parang (Vf. Parangu Mare (Mandra) 2519 m) cu numeroase urme ale glaciatiunilor cuaternare. Spre sud urmeaza treapta dealurilor si podisurilor cu formatiuni ce apartin Subcarpatilor Getici precum si unele depresiuni (Depresiunea Subcarpatica Olteana, Depresiunea Targu-Jiu - Campu Mare). De asemenea o portiune din Podisul Getic (Dealurile Amaradiei, Dealurile Jiului) se suprapune judetului Gorj

Clima este temperat continentala moderata cu influente mediteraneene. Datorita configuratiei reliefului clima este diferentiata in functie de treptele de relief. Temperaturile medii anuale cresc dinspre nord spre sud. Vanturile dominante sunt cele nordice.

Hidrografia este reprezentata din Jiu cu afluentii sai Tismana si Bistrita, pe dreapta si Sadu, Amaradia, Ciolana, Gilort pe stanga. Lacurile sunt putine si sunt realizate artficial pentru atenuarea viiturilor (Ceauru) sau pentru producerea de energie electrica (Motru, Cerna, Valea lui Ivan).

Comentarii pentru Gorj


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii