Loading
Stema Băile Herculane

Băile Herculane

Statiune balneoclimaterica de interes general situata in sud-vestul Romaniei, in judetul Caras-Severin, pe cursul raului Cerna, intre Muntii Mehedinti si Muntii Cernei la o altitudine de 165 metrii. Se afla la 20 km de Orsova, 71 km de Caransebes si la 42 de km de Drobeta Turnu Severin. Are 5990 de locuitori si are in subordine administrativa localitatea Pecinișca.

Statiunea este cunoscuta inca din vremea romanilor sub numele de Ad aquas Herculis sacras (atestata documentar in 153 e.n.) fiind astfel cea mai veche statiune balnoclimaterica de pe teritoriul Romaniei. Pana in 1817 a purtat denumirea de Băile Hebadiei.

Printre factorii naturali de cura sa afla si climatul statiunii care este unul bland cu influente mediteraneene puternice. Temperatura medie anuala este de 10 grade Celsius iar temperatura medie a iernii este de 1 grad Celsius. Precipitatiile insumeaza 700-800 mm anual si sunt in marea lor majoritate sub forma lichida. Aerul este puternic ionizat negativ (2000 ioni/cmc) ceea ce are efecte sedative asupra organismului uman precum si o marire a rezistentei la bolile infectioase, de asemenea ajuta la reglarea functionarii glandelor endocrine.

Un alt factor natural de cura - apele minerale, aici fiind prezente mai multe categorii: ape minerale clorurosodice, slab radioactive, bicarbonate, slab sulfuroase, bicarbonate, calcice, bromurate, iodurate, oligominerale utilizate atat in cura interna cat si cura externa.

Principalele afectiuni care sunt tratate aici sunt: afectiunile reumatismale, posttraumatice (stari dupa fracturi, entorse, luxatii), afectiuni neurologice periferice (paralizii, pareze), afectiuni metabolice si de nutritie. Acestea sunt tratate prin diferite procedee precum bai cu ape minerale termale sulfuroase, ape minerale termale clorurosodice, kinetoterapie, bazine cu ape minerale termale in aer liber, instalatii de aerosoli si inhalatii cu ape minerale, instalatii pentru electro si hidroterapie, sali de gimnastica medicala.

Cum ajungeti in Băile Herculane

Cu masina

Urmand DN 25 Drobeta Turnu Severin - Timisoara, cu abatere pe DN 67D.

Cu trenul

Prin gara Băile Herculane pe linia Bucuresti - Timisoara apoi cu mijloace auto pana in statiune.

Cu avionul

Aeroporturile Timisoara sau Bucuresti si apoi cu mijloace auto sau feroviare pana in statiune.


ref: 25

Comentarii pentru Băile Herculane


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Milica
10 March 2009, 21:00
Aceasta statiune,infloritoare pe vremuri,cînd era vizitata de numerosi turisti ,multi dintre ei straini,acum se prezinta într-un stadiu avansat de degradare.Pacat. Trebuie gasite urgent solutii pentru a o aduce în aceiasi stare,asa cum a fost altadata.
marius
31 August 2009, 18:32
Sunt multe de spus... dar fata de alte stiuni balneoclimaterice e cea MAI BUNA!
calin
28 March 2010, 07:08
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Calin_dorgo@hotmail.com
gyll
2 August 2010, 15:36
Pacat de o asa inzestrare de la natura,pacat ca nu are cine sa o adminstreze in mod corespunzator,pacat de mizeria care se afla pe malurile Cernei incepand cu '7 izvoare''in jos.
Sunt cateva hotelurii si pensiunii care ofera cazare si masa in conditii optime si la un pret convenabil.Deasemene se poate face tratament bun in aer liber la bazinul''La Matu".
Theodor
30 November 2011, 01:45
Sunt de acord cu domnul medic balneolog, doar ca in Ungaria au 2-4 statiuni turistice care e drept ca sunt puse la punct, dar In Romania sunt mult mai multe si necesita investitii mari atat in baza de tratament si hotelarie cat si in infrastructura, insa nu e o scuza. Traiesc in Canada si ii vad pe oameni cum se bucura ca fac baie in spa si piscine, majoritatea habar n-au ce inseamna bogatia apelor termale din Romania. Am fost de 3 ori la Baile Herculane si mi-a placut mult, e drept au trecut vreo 11 ani de cand nu am mai fost.
deler
4 January 2012, 08:28
Buna ziua,\\\\r\\\\nam o intrebare pentru un doctor in domeniul reumatismului si al bailor termale (sau balneolog), sufar de o boala care unii doctori o numesc spondilatrita, face parte din categoria reumatismului, insa este foarte rau cunoscuta, tratament medical nu a fost descoperit inca, se trateaza doar cu pastile antidulor, care au ajuns sa nu-si mai faca efectul, intrebarea este daca in tara exista o apa termala unde as putea sa ma tratez sau daca altcineva un pacient care are aceleas simtome si s-a tratat prin cu apa termala.\\\\r\\\\nCu multumirile de rigoare.

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă