Loading

Băile Tușnad

Statiunea balneo climaterica permanenta de interes national si international Băile Tușnad este situata la poalele masivului Ciomatu (Muntii Harghita) la o altitudine de 650 m, pe cursul superior al Oltului, la 31 de km de Miercurea Ciuc. Are 1800 de locuitori ce isi castiga existenta preponderent din turism si are in subordine administrativa colonia Carpituș. Statiunea este mentionata documentar pentru prima data in secolul 17 si se numea Tușnad-Băi pana in anul 1968 cand este declarat oras sub numele de Băile Tușnad. Statiunea inconjurata de paduri de molid si brad este localizata in defileul Oltului si dispune de mofete, rezerve de ape minerale insemnate si de un aer curat, ozonizat. Climatul este unul de adapost cu media lunii iulie de 17,5 grade Celsius. Apele minerale sunt carbogazoase, sodice, clorurate, bicarbonatate, feruginoase, calcice si magneziene. Statiunea este vestita pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare (infarct miocardic, arteriopatii periferice, hipertensiune arteriala), afectiunile sistemului nervos central, afectiunile tubului digestiv precum si afectiunile cailor urinare (litiaza renala, inflamatii ale cailor urinare). Baza de tratament cuprinde instalatii moderne pentru bai minerale carbogazoase, mofete, impachetari cu parafina, aerosoli si inhalatii, bai de plante,electro si hidroterapie, masaj, bai galvanice, cura interna cu ape minerale, magnetoterapie. Băile Tușnad va ofera multe oportunitati de relaxare fiind un loc ideal de vacanta in toate anotimpurile. In statiune s-a reamenajat lacul Ciucas, exista poteci pentru drumetie usoara, cu excursii la vestita stanca Piatra Soimilor, de asemenea se organizeaza excursii pe jos sau cu autocarul la lacul Sfanta Ana din craterul masivului Ciomatu. Băile Tușnad in ultima perioada a devenit si un punct de convergenta pentru intelectualii romani si maghiari care se intalnesc anual in a doua parte a lunii iulie la Universitatea de Vara de la Balvanyos, unde sunt dezbatute subiecte de interes general urmate de concerte si alte manifestari in aer liber.

Cum ajungeti in Băile Tușnad

Cu autoturismul

Prin DN12 dinspre Brasov sau Miercurea Ciuc.

Cu trenul

Prin statia de cale ferata Băile Tușnad situata pe magistrala feroviara nr.4

Cu avionul

Prin aeroportul Targu Mures sau cele din Bucuresti si de acolo cu mijloace auto.

Info utile:

Denumire veche: Tușnad-Băi
ref: 620

Comentarii pentru Băile Tușnad


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


drumet
30 December 2006
zona superba cu lacul sf. Ana la fel ca unele statiuni din Austria!
calin
26 March 2010, 06:20
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin
lica liberman
17 April 2010, 18:01
am fost de cateva ori la tusnad desi vin din israel locul este f frumos dar cam neglijat mai ales accesul la gradini si starea lor lucru care ny necesita masri eforturi ci doar puitina gospodarie nu este usor ptr oameni batrani sa suie scarile inguste ale hotelului tusnad si nici orampa simpla de urcare nici macr obalustrada de care se se tie omul la urcarea pe scari investitia este doar de cateva sute de lei si este de datoria hotelului in rest oamenii sunt bine voitori si se straduiesc sa faca fata situatiei cred ca cu investitii minore se pot rezolva lucruri mari

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă