Loading

Sovata

Statiunea balneo-climaterica de interes general Sovata se afla in judetul Mures, la 15 km de Targu Mures la o altitudine de 475-530 m, la poalele dealurilor Cireselu, Stejaru si Becheci, la confluenta raului Sovata cu Tarnava Mica. Sovata este cunoscuta inca din vremea romanilor care exploatau sarea de aici insa prima mentiune documentara dateaza din anul 1597 cand sunt mentionate efectele benefice ale apelor de aici asupra organismului uman. Alte dovezi indica existenta localitatii inca din 1581, astfel conform unei scrisori trimise de Kornis Mihaly lui Bathory Istvan (principele Transilvaniei la acea vreme) pe campul de la Sovata exista 16 familii iar acesta apartinea unei familii de nobili secui pe nume Szovat (de unde provine si numele). Localitatea Sovata este declarata statiune in anul 1884 iar in 1952 primeste titlul de oras, in zilele noastre avand aproximativ 12240 locuitori si 4 localitati in subordine (Capeti, Iliesi, Sacadat, Sarateni).

Clima 

Statiunea balneoclimaterica Sovata situata intr-o zona de dealuri beneficieaza de un climat de depresiune, cu efecte sedative asupra organismului, aerul fiind curat si lipsit de praf. In ceea ce priveste temperaturile acestea sunt moderate, verile fiind racoroase (cu temperaturi medii de 19 grade Celsius) iar iernile nu prea aspre (-3 grade Celsus). Temperatura medie anuala in statiune este de 7,7 grade Celsius iar precipitatiile nu depasesc 750 mm anual.

Factori curativi

Factorii curativi cei mai importanti sunt cu siguranta lacurile helioterme din statiune. Cel mai reprezentativ este lacul Ursu (46000 mc), cu prezenta fenomenul de heliotermie, care consta in stratificarea termica a apei si cresterea concentratiei sarurilor spre adancime. La suprafata, temperatura apei este mica, aceasta fiind aproape de temperatura atmosferica, dupa care creste pana la aproximativ 3 m adancime, dupa care se inregistreaza valori mai reduse si constante. In acest fel la adancimea favorabila organismului (1,5 - 2 m) vara, temperatura apei oscileaza intre 30-40 grade Celsius. Celelalte lacuri se remarca prin diferiti factori curativi cum ar fi namolul sapropelic din Lacul Negru , iar Lacul Alunis (9000 mc) prin namolul argilo-silicios. Lacurile celelalte Verde (5000 mc) si Rosu, aflate la baza Muntelui De Sare sunt de asemenea valoroase prin apa sarata si namolurile prezente.

Tratament 

In Sovata se trateaza cu succes in principal afectiunile ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite cronice, metroanexite, sterilitate). Alte afectiuni tratate aici sunt cele reumatismale degenerative, inflamatorii si abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze, poliartroze); afectiuni posttraumatice (stari dupa luxatii, entorse sau dupa operatii pe articulatii); afectiuni neurologice periferice (sechele dupa poliomielita, pareze, polioneuropatii); afectiuni endocrine (hipotiroidie). Bazele de tratament din statiune sunt dotate cu instalatii de tratament moderne: bai calde cu apa minerala sarata, pentru aplicatiile calde cu namol, kinetoterapie, electro si hidroterapie.

Cum ajungeti in Sovata

Cu masina

Prin DN13 dinspre Targu Mures sau Sighisoara cu abatere la Balauseri pe DN13A.

Cu trenul

Prin gara Sovata aflata pe linia Blaj - Tarnaveni - Sovata
(ATENTIE: Verificati inainte sa porniti daca circula trenul, linia fiind propusa spre inchidere)

Cu avionul 

Prin aeroportul international Targu Mures si de acolo cu mijloace auto. 


ref: 659

Comentarii pentru Sovata


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă