Loading

Mănăstirea Plumbuita

Mănăstirea de călugări Plumbuita este situata in cartierul Colentina si a fost construita intre 1559-1568 pe vremea lui Petru Vodă Cel Tânăr (fiul lui Mircea Ciobanul si al Doamnei Chiajna) dar forma actuala si-a capatat-o dupa mai multe reconstructii ulterioare. O asemenea reconstructie a fost efectuata de catre Matei Basarab in 1647 care a reconstruit biserica din temelie si a construit Casa Domneasca.

Ansamblul actual cuprinde: Biserica de plan triconc cu turla pe naos - cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (a fost multa vreme acoperita cu tabla de plumb, de unde ii vine si numele - populatia denumind-o Plumbuita), Turnul Clopotnita, Chiliile si Casa Domneasca (aici este amenajat un muzeu cu obiecte de arta religioasa, 130 de busturi ale domnilor romani - sculptate in piatra de catre staretul Simeon Tatu precum si picturi murale originale). De asemenea in cadrul muzeului exista si o colectie de carti vechi care cuprinde titluri vechi de peste 500 de ani.

De-a lungul timpului manastirea a avut o existenta zbuciumata, pe vremea revolutiei din 1848 fiind folosita ca si inchisoare politica fara acordul bisericii ortodoxe. Dupa secularizarea averilor bisericesti Mănăstirea Plumbuita este parasita si in scurt timp ajunge in stadiu de ruina. In 1940 se incearca restaurarea ei de catre maresalul Ion Antonescu cu scopul ca acesta sa devina Panteonul Național al eroilor cazuti in razboiul de eliberare a neamului, acest plan este insa abandonat dupa razboi. Restaurarea are loc intre 1954-1955, datorita implicarii Patriarhului Iustinian.

Mănăstirea Plumbuita este renumita si pentru faptul ca in 1573 aici a fost infiintata prima tiparnita din București de catre Alexandru Mircea II si sotia sa Ecaterina Salvarezzo. Prima carte tiparita aici este  Tetraevengheliar, in anul 1582 urmata de Psaltire.

In cadrul Mănăstirii Plumbuita functioneaza Academia de Pictură Bisericească și Patrimoniu. Tot aici se afla moastele Sfântului Ierarh Nicolae.

 

Adresă

Str. Plumbuita nr.58, sector 2

Comentarii pentru Mănăstirea Plumbuita


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă