Loading

Peștera Șura Mare

Pe forum

Peștera Șura Mare cunoscută și sub numele de Ohaba-Ponor este situată în vestul Munților Șureanu, pe cursul pârâului Lunca Ponorului. Peștera se află pe teritoriul satului Ohaba-Ponor, comuna Pui din județul Hunedoara. Lungimea peșterii este de aproximativ 4500 m, intrarea se face printr-un portal de mari dimensiuni (37 m înălțime și 12 m lățime), galeria principală de 2-3 m lățime și 30 m înălțime este străbătută de râul Ohaba, care formează o serie de cascade și un lac interior. Pe parcurs există mai multe săli de mari dimensiuni dintre care cea mai mare are 45 m lungime, 35 m lățime și 30 m înălțime. De asemenea pe parcurs vizitatorul poate întâlni o serie de stalagmite de 4-5 m înălțime și blocuri de prăbușire.

Fauna peșterii Șura Mare

In peștera Șura Mare se află cea de-a doua colonie de lilieci ca mărime din România (după peștera Huda lui Papară), in total peste 10000 de lilieci. Printre aceștia a fost identificat și Pipistrellus pipistrellus - cel mai mic exemplar de liliac din Europa. Colonia de lilieci este interesantă și prin faptul că intră în hibernare pe timpul iernii. Pe depozitele de guano rezultate de la acești lilieci se dezvoltă numeroase insecte, crustacee și fluturi.

Explorare

Este o peștera greu accesibilă, fiind explorată pentru prima dată in 1929 de către T.Ionescu și F. Schadler.  După aceștia un alt explorator (I. Gherman) a pătruns aproximativ 700 m în peșteră și a publicat în 1934 descrierea traseului urmat. Ei au fost urmați în 1950 de către T. Orghidan și M. Codreanu. 

Explorarea și cartarea completă a peșterii s-a făcut abia în 1980.

Vizitare

Peștera Șura Mare nu poate fi vizitată de către public deorece necesită echipamente speciale și experiență ca și speolog. Merită mers totuși până la intrarea în peșteră deorece portalul său este impresionant.

Aria protejată Șura Mare

Peștera Șura Mare este o arie protejată de interes național și este parte componentă a Parcului Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina.


Comentarii pentru Peștera Șura Mare


Afisez rezultatele 0-7 dintr-un total de 7
  • 1


alexandru
26 octombrie 2009, 20:14
am fost la Sura Mare...este absolut superb.Am ajuns pana la intrare nu am putut inainta foarte mult in interior deoarece nu am avut echipament corespunzator.Am urcat pe o vale vreo 400 de metrii pana la gura pesterii...in jurul acestei pesterii mai sunt doua pesterii mai mici Sura Mica care este uscata si inca una din care izvoraste o vale...Sura mica a fost locuita de oamenii si este dupa o stanca care se vede de la departare...merita vazuta...pana in satul Ohaba-Ponor se poate ajunge cu trenul de la Deva si de la acea halta pana la pestera Sura Mare mai sunt in jur de 4 km.Gasiti localnicii pe care ii puteti intreba detaliile cum puteti ajunge etc...Daca vreti sa ajungeti pana la gura pesterii mari trebuie sa aveti cizme in picioare haine de schimb si lumina daca doriti sa inaintati cat de cat in pestera...Merita vazuta!!!pestera a fost vizitata de 32 de speologii care au stat inauntru 11 ore...pozele care le-am vazut inauntrul pesterii sunt superbe...Daca mai intereseaza pe cineva detalii puteti sa puneti intrebari aici va raspund cu mare placere:)
camelia
21 decembrie 2009, 06:49
Am vazut un documentar cu aceasta pestera .mi s-a parut mirifica.
Ati vizitat in interior ceva?
flores
4 aprilie 2010, 19:05
Merita vazuta.Astazi am incercat sa o vizitam si noi insa drumul spre intrarea in pestera este greu accesibil dak nu ai echipament corespunzator. Este ceva extraordinar. Mi-ar fi placut sa vizitez si interiorul insa.......... cu siguranta am sa-l vad data viitoare cand o sa ma duc mai bine echipata,poate apa o sa fie mai mica atunci in august.:)
mugurel
12 iunie 2010, 06:33
....salutare salutare......in primul rand vreau sa va spun ca Peștera Susa-Mare este rupata dintr-un colt de rai un peisaj mirific de o frumusete extraordinara...de admirat este șirul de chei de cca 500m pana a ajunge la gura peșterii...ușor strabatute evident daca apa e mica....și sa mai va zic un mic secret...eu locuiesc in Ohaba-Ponor...ultima casa pe drumul ce duce catre peștera...Dacă treceti pe acolo si doriti cateva informatii nu ezitati sa bateti la poarta....:-D:-D.......
Speolog
3 decembrie 2010, 14:41
Pestera Sura Mare este intr-adevar gandioasa. Daca dorim sa o vizitam , de o vizita propriu-zisa se poate vorbi doar daca vrem sa ajungem pana la portal sau foarte putin inauntru. De la intrare mai departe este vorba de explorare serioasa ce necesita echipament si experienta pe masura deoarece trebuiesc depasite lacuri, cascade, pasaje complet inundate, prin apa de 6 grade celsius. Aviz deci celor dornici, Sura Mare este una dintre cele mai dificile pesteri de parcurs de la noi din tara.
Roby
26 iulie 2011, 23:24
Salutare eu sunt din Ponor stau aproape de pestera si va spun k am fost de 2 ori la ea fara echipament si fara nimik la mine....am si urcat pe prima stanca din pestera dar mai incolo nu poti sa mergi dak nai echipament corespunzator.....drumul pana la pestera este foarte dificil deoarece pana sa ajungi la gura pesterii trebuie sa strabati aproximativ un km prin apa rece dar cand ajungi acolo este foarte frumoasa peisajul este mirific...
Nitu Claudia Eugenia
29 octombrie 2011, 16:48
Am fost in pestera Sura Mare,intradevar esye milific si fara echipament nu se poate.Era iarna iar prin acel rau prin care se merge pana la intrare m-a inghetat bogna.Mergeti acolo,merita.

Afisez rezultatele 0-7 dintr-un total de 7
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă