Loading

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana in opinia vizitatorilor :

Mănăstirea Bârsana este situata in comuna cu acelasi nume din judetul Maramureș. Asezamantul a fost construit la mijlocul secolului 16 de catre domnii Drăgoșești care au mai ctitorit si manastirea de la Peri (Săpânța de azi). Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae si era una dintre cele mai importante din intreg tinutul Maramureșului. Aici si-a avut in aceea vreme resedinta episcopul Gavril Ștefanca (Gavril Bârsana). Tot aici erau scoliti preotii din satele invecinate si de la Mănăstirea Bârsana isi procurau cartile si preotii din zonele mai indepartate, acestea fiind aduse aici chiar si din Moldova si Țara Românească.

In anul 1791 imperiul austriac confisca averea manastirii, o desfinteaza iar bunurile ramase sunt transferate manastirii de la Cernoc (Munkaci). Ultimii calugari ramasi se muta la Mănăstirea Neamț. Un mic schit se pastreaza totusi si functioneaza sub tutela Mănăstirii de la Peri. 

Mănăstirea Bârsana este reinfiintata in 1993 odata cu binecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira -  episcop al Maramureșului si Sătmarului. Este inceputa constructia bisericii noi, a altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Bârsana. Cel care supervizeaza constructia este arhitectul Cordoș Dorel alaturi de preotul Gheorghe Urda din Bârsana.

In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramureșean, Aghiasmatarul, Stăreția, Altarul de Vară, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotnița, Poarta maramureșeana de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale. Exista chiar si un mic lac in incinta mănăstirii cu un mic pod deasupra.

Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase si ingrijite mănăstiri din Maramureș, zilnic fiind vizitata de sute de pelerini dar si turisti atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramureș.

  

Info utile

Hram: Soborul celor 12 apostoli (30 iunie)
Telefon:0262-331101


Comentarii pentru Mănăstirea Bârsana


Afisez rezultatele 0-9 dintr-un total de 9
  • 1


yoss
2 June 2008
foarte frumos! merita sa mergi macar o data pe an sa o vizitezi , daca se poate pe 30 iunie cand e hramul manastirii si mai bine
chirea elena
30 January 2010, 08:25
aici e raiul pe pamant.o sa revin cu mare bucurie,de cate ori voi avea posibilitate.atata liniste,atata frumusete...incerc sa redau frumusetea acestor locuri prin cuvintele mele de om simplu de la tara...incerc sa conving cat mai multe persoane sa vina si sa vada cu ochii lor acel colt de rai...DUMNEZEU STIE DACA O SA REUSESC...DAR,INCERC.ELENA-OLTENITA-CALARASI
hero
26 April 2010, 13:49
Va salut. In aceasta vara vreau sa ajung la manastire unde doresc sa innoptez. stie cineva daca se poate???
Va multumesc !
ildiko
3 July 2010, 03:53
Regret enorm ca nici anul acesta , pe 30 iunie nu am fost la Hramul Manastirii. Sau facut 5 ani decand sunt in Canada si-mi lipsesc mult slujbele de Sf. Manastire. Aici, in Montréal, slujbele religioase NU seamana cu cele din Maramures. Regret.
florica badea
3 August 2010, 12:45

Doamne ajuta, am fost la aceasta sf. manastire in perioada 28.07.-01.08.10 cu ocazia pelerinajului de la Patriarhia Romana si am descoperit la aceasta manastire Raiul pe pamant.
As dori sa cumpar o icoana de la dvs. si v-as ruga sa-mi transmiteti pe e-mail cum pot sa intru in posesia ei. Sunt din Urziceni - Ialomita si sunt de acord sa suport toate costurile inclusiv transportul.Florica Badea
Ilinca
19 May 2011, 09:23
E raiul pa Pamant! Am fost de 2 ori in luna iulie. E atat de frumos, incat greu te desprinzi de astfel de locuri. Daca as avea posibilitatea m-as duce in fiecare an si de fiecare data mi s-ar parea la fel de linistitor si frumos. merita sa ajungeti acolo.
mihaela
20 August 2011, 22:10
Este un loc minunat. Am ajuns acolo seara(am fost intr-un pelerinaj ce a inclus si acest obiectiv). Dimineata am vizitat Sfanta Manastire.Credeti-ma, va rog, dar nu as mai fi plecat asa curand. Daca va propuneti sa ajungeti acolo rezervati-va cateva zile! Va puteti caza chiar la pensiunea manastirii de unde puteti ajunge, printr-o portita, chiar in curtea acesteia.
Doina
5 May 2012, 12:04
Am fost recent la Manastirea Barsana si voi reveni cu mare placere acolo.E o incantare a sufletului,acolo te simti mai aproape de cer si de D-zeu. Zona e splendida,am nimerit exact cand natura reinvie si te simti in al noualea cer,nu alta!Zona de munte fiind,e o data in plus mai frumos!
ciobanu ioana
6 July 2012, 19:09
Am fost la Manastirea Barsana in 28 August 2008 -este superb acolo,am simtit o apropiere de Dumnezeu era duminica si era slujba,era o zi frumoasa si calduroasa ,preotii slujeau in foisor ,iar pe acea poienita din curtea manastirii erau cred ca totii enoriasii acestei localitati de la cel mai mic pana la cel mai in varsta toti gatiti in straie de sarbatoare-in costume populare specifice zonei Maramuresului.Va recomand cu cea mai mare placere ca sa ajungeti acolo si nu veti regreta.

Afisez rezultatele 0-9 dintr-un total de 9
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă