Loading

Mănăstirea Săpânța-Peri

Mănăstirea Săpânța-Peri situata in apropierea localitatii Săpânța este o manastire cu traditie infiintata pe vremea voievozilor Dragosesti pe locul unei vechi sihastrii ce purta hramul Sfantul Arghanghel Mihail. Voievodul Balcu si apoi si Drag (nepoti ai lui Dragoș Voda) au daruit acestei manastiri terenuri si bunuri astfel incat in 1391 este ridicata o biserica din piatra.  Aceasta este ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu jurisdictie peste bisericile din opt tinuturi si timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului. In aceasta perioada Săpânța-Peri a servit ca reședinta multor episcopi printre care si Iosif Stoica, canonizat ulterior de catre Sfântul Sinod in 1992 cu numele de Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș praznuit la 24 aprilie.

La Săpânța-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania, aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voronețean si Faptele Apostolilor.

Distrusa in 1703, Mănăstirea Săpânța-Peri a fost reconstruita la finalul secolului 20, inceputul secolului 21 in Parcul Dendrologic Livada, nu departe de locatia originala - care astazi se afla in Ucraina. Aici a fost construita cea mai inalta biserica de lemn din lume, biserica ce poarta hramul Sfântul Arhanghel Mihail,  inalta de 78 de metri (mai inalta decat Statuia Libertatii din New York). Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Dorel Cordoș de catre mesterul Ioan Știopei zis Buga din Bârsana.

Biserica a fost sfintita la 31 august 2003, cu toate ca lucrarile de constructie nu sunt inca nici acum finalizate in intregime. De asemenea intre 2003-2004 a fost construit si altarul de vara de catre mesterul Ioan Știopei.

Mănăstirea Săpânța-Peri nu trebuie sa lipseasca din itinerariul nici unui turist sau pelerin ce vine in tinuturile Maramuresului.


Comentarii pentru Mănăstirea Săpânța-Peri


Afisez rezultatele 0-4 dintr-un total de 4
  • 1


G2
26 April 2009, 13:32
Un articol si poze cu manastirea :
http://i-love-romania.blogspot.com/2009/04/sapanta-peri-monastery.html
diana
13 October 2009, 15:32
frumoasa manastire ..... cimitirele vesele..abia astept s-a o vizitez ...peste 1 saptamana....diana din neamt...tg neamt....dintr-un sat..de pe acolo..:)
Periuta
20 December 2010, 16:29
Sapanta-Peri un focar de cultura slavoneasca cu rol foarte important in slavizarea romanilor din Ucraina. Avem nevoie de astfel de centre de cultura milenara slava ca ne-am cam saturat de cultura romaneasca saraca si inexistenta.
Basarabov
20 December 2010, 16:33
Mai bine sa ne slavizam ca e foarte frumoasa cultura rusa care a dat omenirii atatia oameni de seama, ortodocsi suntem asa ca nu e o problema, iar Biserica Ortodoxa Rusa e cea mai puternica, asa ca nu pierdem nimic daca ne slavizam si avem noroc cu politica actuala foarte buna care sa ne ajute in acest sens.

Afisez rezultatele 0-4 dintr-un total de 4
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă