Loading
Stema judetului Cluj

Judeţul Cluj

Pozitia judetului Cluj in Romania
Cluj


Judetul Cluj este situat in partea nord-vestica a Romaniei in nord-estul Muntilor Apuseni fiind suprapus in mare parte bazinului Somesului Mic. Este limitat de judetele: Alba (sud), Bihor (vest), Salaj (nord-vest), Maramures (nord), Bistrita-Nasaud (est). Intre aceste limite are o suprafata de 6674 kmp (2,8% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 720000 locuitori.

Orase importante: Cluj Napoca (resedinta de judet), Campia Turzii, Dej, Gherla, Huedin, Turda.

Relieful este dominat de dealuri si munti. Unitatile deluroase apartin Podisului Transilvaniei (Podisul Somesan si Campia Transilvaniei) iar muntii sunt reprezentati de subunitatile Muntilor Apuseni si anume Muntii Vladeasa (Vf. Vladeasa - 1836 m), Muntele Mare, Muntii Gilau. Se pot identifica si anumite culoare depresionare cum ar fi Alba Iulia-Turda si culoarul Somesului Mic (in zona Dej).

Clima este temperat continental moderata cu veri calde si ierni blande in zonele deluroase si mai reci in zonele montane inalte unde stratul de zapada se poate pastra chiar si pana in luna mai (Vladeasa). Vanturile dominante sunt cele vestice.

Hidrografia este tributara in majoritate Somesului Mic fiind orientat spre sud-vest si nord-est, si primeste numerosi afluenti cum ar fi: Somesul Cald, Somesul Rece, Nadas. O alta parte a raurilor este colectata de Aries cu afluentii Iara, Hasdate.

Lacurile sunt reprezentate mai ales de lacuri artificiale: Tarnita, Gilau, Somesul Cald, Fantanele amenajate in scop hidroenergetic si de alimentare cu apa. Printre putinele lacuri naturale mentionam Lacul Stiucii.

Comentarii pentru Cluj


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


DraculaDinCarpați
18 mai 2010, 12:31
Foarte bun articolul!Datele acestea nici nu le stiam.
Zirbo
28 iunie 2011, 07:43
De raul Crisul Repede nu se mentioneaza nimic, dar consider ca e reprezentativ pentru partea vestica a judetului.
pop ion
24 iunie 2012, 05:33
De ce NU se mentioneeeaza nimi despre COMUNA PLOSCOS si frumusetile din inprejurimi???

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii