Loading
Stema judetului Sibiu

Judeţul Sibiu

Pozitia judetului Sibiu in Romania
Sibiu


Judetul Sibiu este situat in centrul Romaniei respectiv in sudul Transilvaniei, la contactul dintre Depresiunea Transilvaniei si Carpatii Meridionali. Este limitat de judetele: Brasov (est), Arges, Valcea (sud), Alba (vest), Mures (nord). Intre aceste limite are o suprafata de 5432 kmp (2,3% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 445000 locuitori.

 

Principalele orase: Sibiu (resedinta de judet), Agnita, Avrig, Cisnadie, Copsa Mica, Dumbraveni, Medias, Ocna Sibiului, Talmaciu.

Relieful este divers fiind prezent lantul montan al Carpatilor Meridionali reprezentat de Muntii Fagaras (Vf Negoiu de 2535 m), Muntii Candrelului si Lotrului (Vf. Candrelul de 2245 m, Vf. Steflesti 2244 m) intre acestea interpunandu se defileul Oltului. Din categoria unitatilor de podis mentionam Podisul Secaselor si Hartibaciului precum si portiuni din Podisul Tarnavelor (600-700 m).

Clima este temperat continentala moderata cu o evidenta etajare pe trepte cu temperaturi medii mai scazute in zonele montane sudice. Precipitatiile sunt repartizate neuniform iar vanturile au o directie vestica predominanta.

Hidrografia este dominata de Olt, cu afluentii sai iar o parte importanta a apelor este colectata de Mures prin Tarnave. Lacurile sunt prezente in numar mare cu o mare varietate de tipuri genetice: lacuri glaciare (Balea, Avrig, Caltun, Lacu Doamnei, Iezeru Mic, Iezeru Mare, Podragu), lacuri in foste saline (la Ocna Sibiului, Lacul Fara fund, Ocna Pustie) sau lacuri amenajate in scopuri hidroenergetice cum sunt Gura Raului, Oasa, Bradeni, Negovanu.

 

Comentarii pentru Sibiu


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Florian Popescu
6 September 2009, 15:13
S-a omis din prezentare să se precizeze că oraşul este străbătut de râul Cibin şi de aceea este denumit "oraşul de pe Cibin", aşa cum Timişoara este "oraşul de pe Bega".

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii