Loading

Pe forum

Comuna Gârda de Sus este situata in judetul Alba, la poalele varfului Curcubăta Mare (1849 m), pe cursul superior al raului Arieș, la 740 m altitudine. Atestata documentar din 1909 comuna Gârda de Sus este compusa din 16 sate in afara de resedinta si anume:  Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncușii, Dobrești, Gârda Seacă,    Ghețari, Hănășești, Huzărești, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Pliști, Scoarța, Snide, Sucești.

Gârda de Sus a devenit un nume de referinta in turismul din Muntii Apuseni si din Romania datorita prezentei pe teritoriul comunei a pesterii Scărișoara - una dintre cele mai interesante si egzotice pesteri din Romania. Tot pe teritoriul comunei se afla o serie de obiective turistice de larg interes precum Cheile Ordâncușei, Pestera Poarta lui Ionel si multe alte pesteri de diferite dimensiuni. In Gârda de Sus veti găsi oameni primitori, o infrastructura turistica acceptabila si in continua crestere astfel incat puteti alege dintre o multime de pensiuni si cabane. Daca sunteti in Munții Apuseni sau in judetul Alba, Gârda de Sus este un loc care trebuie vizitat neaparat.

 

Cum ajungeti in Gârda de Sus

Cu autoturismul

Prin DN 75 de la Oradea (prin Beiuș si Nucet) sau de la Turda (prin Baia de Arieș si Câmpeni)
Prin DN 74 apoi DN 74A si DN 75 de la Alba Iulia.

Cu trenul

Fiind situata intr-o zona montana singura optiune este sa folositi trenul pana la garile aflate la marginea Munților Apuseni (Garile: Câmpia Turzii, Alba Iulia, Beiuș) si de acolo sa folositi mijloace rutiere. 

Cu avionul 

Prin aeroporturile de la Oradea sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto.
ref: 418

Comentarii pentru Gârda de Sus


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Leo
20 august 2008
Complexul este minunat dar..intretinerea lasa mult de dorit..In primul rand nu este nici o organizare ( ceva primitiv - 150RON cu Dacii papuc) de transport pana la pestera ! Drumul este destul de greu poti razbate cu o masina de teren sau cu o masina cu garda la sol maricica..gen logan !Inca o conditie este aceea sa nu te enervezi cand vezi animale libere ce-ti taie calea si carutele monotone ce transporta fanul..Nu este vorba de o asfaltare a acestui drum mai devreme de 2500..Odata ajuns acolo trebuie rezolvata problema parcarii..gata ! am parcat si acum hai sa vizitam..mai avem de urcat o portiune de 20 de minute destul de placuta si ajungem la intrarea in pestera..Acolo se formeaza un grup si cumperi un bilet de 7RON cu care te aventurezi.."Tot ce trebuie aflat " iti va povesti o persoana care este si ghid si incasator bilete si..Totul f f scurt si doar dintr-o inchipuita datorie profesionala..Pasesti in avenul adanc de vreo 50 de m si larg de vreo 60 m pe niste scari..noroc cu frumusetea salbatica a acestui aven altfel cu greu te-ai lasa convins sa cobori pe acele scari miscatoare ..prima portiune e mai securizata insa ultima portiune de scari este distrusa si trebuie sa te sustii bine de cativa stalpi ..Se desvaluie apoi intrarea falnica in pestera si maretia ghetarului caruia ii faci un inconjur si..gata! incepe iar urcusul pe scari..Mare pacat..Singura pestera cu ghetar din partea asta a Europei si prezentata intr-un mod deplorabil..Urci in masina si incepi sa cobori cei 10km de drum..vezi pe rand turisti dezamagiti ce au urcat la o minune si..Mirajul totusi ramane!..Am vazut ghetarul si am sa-l creionez cat mai frumos cunoscutilor mei..poate ca vreodata si visele vor deveni realitate !
munteanu liviu
19 noiembrie 2013, 16:49
Dumnezeu m-a ajutat sa ies la pensie in2012 si un an mai tarziu,am cumparat o casa in Garda de Sus.Am fost de doua ori la ghetarul Scarisoara si,pe ambele drumuri,este acum asfalt f. bun.Am aflat ca,in curand,Scarisoara va fi declarat cel mai mare ghetar din lume.Va sfatuiesc sa lasati mofturile,ifosele si sa va bucurati de natura!Este o binecuvantare sa te afli acolo,sa te bucuri de tot.

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă