Loading
Stema Ocna Mureș

Ocna Mureș

Statiune balneoclimaterica de interes local cu functionare permanenta Ocna Mures se afla in judetul Alba, la 258 m altitudine, pe stanga Muresului, la contactul cu Podisul Tarnavelor. A fost declarat oras in 1956 iar in prezent are aproximativ 15400 locuitori si 5 localitati in subordine administrativa.

Urmele de locuire descoperite pe teritoriul orasului indica prezenta oamenilor in arealul orasului inca din epoca bronzului (Cultura Wietenberg). Aici au fost descoperite numeroase obiecte de tezaur, statuia zeitei Hecate si un relief cu Lupa Capitolina. Se pare ca in perioada daco-romana localitatea a purtat numele de Salinae.

Prima mentionare documentara dateaza din 1203 sub numele de Uioara insa orasul nu se dezvolta decat de la sfarsitul secolului 16 cand se incepe exploatarea organizata a sarii.

Statiunea Ocna Mures dispune de un climat continental moderat, cu o temperatura medie anuala de 9 grade Celsius, cu veri calde (medie de 20 de grade in iulie) si cu ierni reci (-4 grade in ianuarie). Dintre factorii naturali de cura trebuie mentionate si apele minerale clorurate si sodice din lacurile existente in locul vechilor saline. Aceste ape au o concentratie deosebit de mare 266 grame/litru si sunt utilizate in tratarea unor afectiuni precum cele reumatismale abarticulare si degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele dupa poliomielita, pareze), ginecologice (metroanexita cronica, cervicita cronica, insuficienta ovariana), posttraumatismale (stari dupa entorse, luxatii, fracturi).

Dintre instalatiile de tratament de aici trebuie amintite solariul cu amenajari pentru aeroterapie si helioterapie, instalatiile pentru electroterapie, instalatiile pentru bai calde, instalatiile cu apa minerala sarata, concentrata.

Cum ajungeti in Ocna Mures

Cu masina

Prin DN1 de la Alba Iulia sau Cluj Napoca cu abatere in localitatea Unirea

Cu trenul

Gara Razboieni pe linia magistrala 3 (Bucuresti - Brasov - Satu Mare) si de acolo cu mijloace auto pana in statiune.

Cu avionul

Prin aeroportul din Cluj Napoca sau cel de la Targu Mures si de acolo cu mijloace auto pana in statiune.
ref: 425

Comentarii pentru Ocna Mureș


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă