Loading
Stema Beiuș

Beiuș

  • Populație: ~ 10000 locuitori
  • Tip localitate: Municipii
  • Localitate: Beiuș (Localități componente:Delani)

Municipiul Beiuș este situat in judetul Bihor, la 65 km de Oradea, in depresiunea Beiuș, pe cursul raului Crisul Negru, la o altitudine de 190 m. Orasul Beiuș a fost declarat municipiu in 2003, in prezent avand aproximativ 10000 locuitori si o localitate in subordine administrativa (Delani).

Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din 1263 (cu toate ca alte surse din vorbesc in 1241 de un district al Beiușului ce a fost pustiit de catre invadatorii tatari) iar in 1441 este mentionat ca si oras sub numele de Civitas Belynes. In documentele din acele vremuri orasul apare sub mai multe denumiri cele mai importante fiind: Bibinis, Belinis, Belymus, Belenes, Benemus. Cea mai populara denumire a orasului insa a fost Binș, folosit pe scara larga pana la inceputul secolului XX. 

In 1600 Mihai Viteazul in drumul sau spre Viena a petrecut o noapte in Beiuș, intr-o casa care exista si in prezent. Mai tarziu in 1713 orasul este unul din centrele importante ale rascoalei curutilor impotriva imperiului habsburgic. 

Beiușul a fost in ultimele secole un important centru economic si cultural. Pe plan economic o insemnatate deosebita au avut cele 4 targuri anuale si cel saptamanal (in fiecare joi) ce au fost permise printr-o ordonanta de catre imparatul Joseph II in 1787. De asemenea orasul a fost centrul districtului Beiuș ce avea in subordine 72 de sate. Pe plan cultural Beiușul a reusit sa se impuna prin scoala deschisa in 1828 de catre episcopul greco catolic Samuil Vulcan. Intre 1940-1944, in perioada dictatului de la Viena orasul Beiuș a fost centrul politico-administrativ al judetului Bihor.

In prezent municipiul Beiuș este un valoros centru economic, cultural si turistic si un important punct de tranzit spre obiectivele turistice din vestul Muntilor Apuseni.

Cum ajungeti in Beiuș

Cu autoturismul

Prin DN76 de la Oradea sau Deva (prin Brad

Cu trenul

Prin gara Beiuș aflata pe linia Salonta - Beiuș 
(ATENTIE: Inainte de a alege acest mod de a calatorii, interesati-va daca trenul circula!) 

Cu avionul 

Prin aeroportul din Oradea si de acolo cu mijloace auto. 

Info utile

Declarat municipiu prin legea nr. 391 din 30.09.2003 
ref: 464

Comentarii pentru Beiuș


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


calin (pt piscina termala)
27 martie 2010, 04:52
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă