Loading
Stema Oradea

Municipiul Oradea este situat pe cursul Crisului Repede pe ambele maluri ale raului la o altitudine de 126m si este resedinta judetului Bihor. Orasul se afla la 12 km de granita cu Ungaria si poate fi considerat ca un punct de plecare pentru a vizita Romania daca sositi dinspre Ungaria.

Orasul a fost intemeiat de regele Ladislau I in anul 1093 si el a fost primul rege inmormantat in catedrala din oras. Orasul a fost distrus de catre tatari in anul 1241 dar a cunoscut o noua perioada de inflorire dupa cateva secole atingand punctul culminant pe vremea Renasterii. In anul 1474 turcii devasteaza orasul sub conducerea lui Ali pasa. Dupa reconstructie a fost asediat de catre fortele lui Gheorghe Doja insa fara succes, de altfel dupa executarea acestuia o parte a corpului sau a fost agatat pe una din portile cetatii Oradea pentru a servi ca exemplu populatiei. Dupa moartea lui Rakoczy Gyorgy in anul 1660 turcii au ocupat cetatea si l-au distrus in mare parte. Fortele imperiale austriece au eliberat orasul in 1692 dar dupa 32 de ani de ocupatie si ca urmare a asediului doar 21 de cladiri mai erau locuibile in cetate iar in anul urmator si acestea au fost distruse de tatari astfel ca in anul 1720 Oradea avea 216 locuitori.

Oradea a jucat un rol important in cultura romaneasca de aici fiind originari multi dintre colaboratorii lui Iosif Vulcan la revista Familia.

Dupa al doilea razboi mondial Oradea a cunoscut o transformare radicala ca de altfel si celelalte orase din Romania ca urmare a construirii a cartiere de blocuri si platforme industriale iar populatia orasului s-a dublat in acest timp.

Cum ajungeti aici

Cu masina

Pe sosea dinspre Cluj Napoca, Arad sau dinspre Ungaria.

Cu trenul

Orasul este deservit de o statie de cale ferata pe magistrala 300 existand trenuri moderne Intercity, Rapid si Accelerate din si inspre Oradea. De asemenea exista si trenuri internationale care trec prin acest oras avand ca punct de plecare sau destinatie Bucuresti sau Budapesta printre altele

Cu avionul

Cu avionul puteti sa ajungeti prin Cluj Napoca, Timisoara sau Bucuresti sau de ce nu si prin Budapesta. Oradea dispune de un aeroport de dimensiuni reduse dar care functioneaza doar in trafic intern.
ref: 473

Comentarii pentru Oradea


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ionel
13 februarie 2007
http://nagyvarad.lap.hu site misto
calin (pt.strandul termal)
27 martie 2010, 04:49
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă