Loading
Stema Salonta

Salonta

  • Tip localitate: Municipii

Municipiul Salonta este situat in vestul Romaniei, in judetul Bihor, in Campia Crisurilor, la o altitudine de 90 de m, pe cursul raului Culiser, la 40 km sud-vest de municipiul Oradea. Este strabatut de principalele cai rutiere si feroviare din vestul tarii, ce fac legatura dintre Oradea, Arad si Timisoara. Declarat municipiu in 2001, in prezent Salonta are aproximativ 19800 locuitori.

Prima mentiune documentara a localitatii Salonta dateaza din 1332 (intr-un registru papal) cand este amintit cu numele de socerdas de Ville Zalantha. Mai tarziu, in secolul 16 este mentionat cu numele de Szalonta si de asemenea este notat faptul ca asezarea apartine familiei nobiliare Toldi. Cativa ani mai tarziu, mai exact in 1598, Salonta impreuna cu Cetatea Culiser care se afla in apropiere sunt distruse de catre invadatorii turci. O perioada vatra actuala a satului este nelocuita insa principele Bocskai Istvan repopuleaza localitatea prin aducerea a 300 de osteni liberi. Acestia aveau sarcina de a apara tinutul impotriva turcilor. Tot in aceasta perioada este construit Turnul Ciunt din centrul orasului care servea ca punct de observatie.

Odata cu cresterea importantei orasului creste si numarul de locuitori, iar multi dintre locuitori primesc privilegii si terenuri datorita serviciilor aduse tarii. De asemenea asezarea primeste statutul de targ si se dezvolta mestesugurile, bunurile realizate la Salonta fiind vestite in targurile din zona vestica a tarii. Asezarea este intarita, sunt construite fortoficatii si santuri cu apa pentru o si mai buna protectie a Salontei. Totusi in 1659 sub o noua amenintare turceasa principele Transilvaniei Rakoczy Gyorgy dispune incendierea orasului si parasirea sa. Asezarea ramane din nou nelocuita pana la sfarsitul secolului 19. Dupa repopulare insa orasul este ocupat de armata austriaca iar in 1702 regele Leopold I ii obliga pe locuitorii Salontei sa plateasca 100 000 de forinti rascumparare. Deorece acestia nu pot sa plateasca o suma exorbitanta la vremea respectiva orasul este daruit de rege familiei Eszterhazy fapt ce duce la un conflict intre locuitorii orasului si familia respectiva.

Urmeaza o perioada agitata ce are ca punct culminant revolutia de la 1848 unde se distinge si Arany Janos unul din cei mai mari poeti maghiari, el s-a nascut la Salonta in 1817. Dupa o scurta perioada de libertate orasul Salonta este din nou subjugat de catre imperiul habsburgic.

In a doua jumatate a secolului 19 orasul incepe sa se dezvolte din nou, un mare numar de locuitori din satele apropiate se muta la Salonta si apar din nou si mici mestesugari care se formeaza in bresle. Printre breslele ce activau la Salonta se pot mentiona breasla cizmarilor si breasla tabacarilor ca cele mai importante. In total peste 500 de mesteri isi desfasurau activitatea in orasul de pe Culiser.

Salonta se dezvolta si in continuare in secolul 20 si 21 orasul primind statutul de municipiu in 2001. In prezent orasul poate atrage mai ales prin obiectivele turistice culturale reprezentate de casele poetilor Arany Janos, Sinka Istvan dar prin Turnul Ciunt, unul dintre simbolurile orasului.

 

Cum ajungeti in Salonta

Cu autoturismul

Prin DN79 ce leaga Oradea de Arad 

Cu trenul

Prin gara Salonta aflata pe linia feroviara Oradea - Arad - Timisoara 

Cu avionul 

Prin aeroporturile Oradea, Arad, Timisoara si de acolo cu mijloace auto. 

   

Info utile

Declarat municipiu prin legea 581 din 31.10.2001
ref: 476

Comentarii pentru Salonta


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


calin (pt piscina termala)
27 martie 2010, 04:59
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă