Loading
Stema Bistrița

Bistrița

Municipiul Bistrița este situat in partea central-nordica a Romaniei, pe raul Bistrita , la o altitudine de 350-370 m, in depresiunea cu acelasi nume. Declarat municipiu in 1979, in prezent orasul are 86100 locuitori, este resedinta judetului Bistrita-Nasaud si are in subordine administrativa 6 localitati (Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița, Unirea, Viișoara).

Localitatea desi este locuita inca din Neolitic este mentionata documentar pentru prima data in 1264 sub numele de Villa Bistiche. Ulterior in 1349 este amintit ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Incepe o dezvoltare accelerata primind dreptul de a tine targuri anuale in anul 1353. Mai tarziu orasul intra in posesia lui Iancu de Hunedeoara care dispune ridicarea unei noi centuri de aparare a orasului. In 1529 este donat lui Petru Rares de catre voievodul Transilvaniei Zapolya Janos. Ca si in istoria altor orase din Transilvania orasul Bistrita cunoaste o perioada neagra a existentei sale in secolele XV-XVII fiind asediat in 1602 de catre trupele generalului Giorgio Basta care provoaca pagube deosebite. La scurt timp dupa acest eveniment o epidemie de ciuma decimeaza populatia orasului. Mai tarziu este asediat de curuti insa fara prea mult succes.

Urmeaza un proces de reconstructie si extindere a orasului precum si dezvoltare economica si culturala ce are ca rezultat infatisarea actuala a municipiului Bistrita.

 

Cum ajungeti in Bistrița

Cu autoturismul

Prin DN17 de la Suceava, DN1C-DN17 de la Cluj Napoca si DN1-DN13-DN15-DN15A din Bucuresti

Cu trenul

Prin gara Bistrita cu legaturi spre Cluj Napoca, Targu Mures si alte orase mari din Romania.

Cu avionul

Prin aeroporturile internationale de la Targu Mures sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto.

 




ref: 486

Comentarii pentru Bistrița


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!



   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă