Loading
Stema Năsăud

Năsăud

Orasul Năsăud este situat in judetul Bistrița-Năsăud, pe cursul raului Someșul Mare, la poalele dealurilor Năsăudului, la 330 metrii altitudine,  la aproximativ 25 km nord-vest de resedinta de judet Bistrița. Localitatea Năsăud numara in prezent aproximativ 11200 locuitori si are in subordine administrativa localitatile Liviu Rebreanu si Lușca.

Prima mentionare documentara a localitatii Năsăud dateaza din 1264 cand apare intr-un document sub numele de Terra Nazowu (Țara Năsăudului) ca dar al ducelui Transilvaniei, Stefan comitelui Maros. In 1440 apare deja sub numele de Nazod iar in 1475 este amintit ca si localitate aflata in subordinea orasului Bistrița, mai tarziu, in 1529 intra sub stapanirea domnului Moldovei, Petru Rareș. In anul 1762 localitatea Năsăud devine resedinta Regimentului II graniceri iar in 1765 primeste titlul de targ.

Insă Năsăudul este devine cu adevarat important in anul 1766 cand aici se infiinteaza prima scoala primara cu predare in limba romana iar mai tarziu iar in 1784 este infiintat Institutul Militar in care activitatea didactica se desfasoara in limbile romana, germana si latina. In 1858 este inaugurata Preparandia iar in 1862 Gimanaziul cu predare in limba romana.

 

Cum ajungeti in Năsăud

Cu autoturismul

Prin DN 17C  de la Bistrița sau prin DN 1C si DN17 de la Cluj Napoca.

Cu trenul

Prin gara Năsăud aflata pe linia de legatura Salva - Vatra Dornei

Cu avionul

Prin aeroporturile de la Târgu Mureș sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto. 

 

 

Info utile

Nume in germana: Nussdorf
Nume in maghiara: Naszód 
ref: 983

Comentarii pentru Năsăud


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă