Loading
Stema Năsăud

Năsăud

Orasul Năsăud este situat in judetul Bistriţa-Năsăud, pe cursul raului Someşul Mare, la poalele dealurilor Năsăudului, la 330 metrii altitudine,  la aproximativ 25 km nord-vest de resedinta de judet Bistriţa. Localitatea Năsăud numara in prezent aproximativ 11200 locuitori si are in subordine administrativa localitatile Liviu Rebreanu si Luşca.

Prima mentionare documentara a localitatii Năsăud dateaza din 1264 cand apare intr-un document sub numele de Terra Nazowu (Ţara Năsăudului) ca dar al ducelui Transilvaniei, Stefan comitelui Maros. In 1440 apare deja sub numele de Nazod iar in 1475 este amintit ca si localitate aflata in subordinea orasului Bistriţa, mai tarziu, in 1529 intra sub stapanirea domnului Moldovei, Petru Rareş. In anul 1762 localitatea Năsăud devine resedinta Regimentului II graniceri iar in 1765 primeste titlul de targ.

Insă Năsăudul este devine cu adevarat important in anul 1766 cand aici se infiinteaza prima scoala primara cu predare in limba romana iar mai tarziu iar in 1784 este infiintat Institutul Militar in care activitatea didactica se desfasoara in limbile romana, germana si latina. In 1858 este inaugurata Preparandia iar in 1862 Gimanaziul cu predare in limba romana.

 

Cum ajungeti in Năsăud

Cu autoturismul

Prin DN 17C  de la Bistriţa sau prin DN 1C si DN17 de la Cluj Napoca.

Cu trenul

Prin gara Năsăud aflata pe linia de legatura Salva - Vatra Dornei

Cu avionul

Prin aeroporturile de la Târgu Mureş sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto. 

 

 

Info utile

Nume in germana: Nussdorf
Nume in maghiara: Naszód 
ref: 983

Comentarii pentru Năsăud


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Bucur
1 June 2011, 23:23
Am gasit acum acest sit web, ceea ce ma bucura f. mult, deoarece Wikipedia cam sufera de reprezentare a Romaniei si romanilor - si ma refer la varianta in romaneste a Wikipediei!

As dori sa vad mai multe poze, incluzand case si port popular din zonele respective.

Mult succes in continuare!

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă