Loading
Stema Botoșani

Botoșani

  • Populație: ~ 126000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Botoșani este situat in nord-estul extrem al Romaniei, in nordul Podisului Moldovei, la o altitudine de 130 m. Resedinta judetului cu acelasi nume, localitatea Botoșani are in prezent 126600 locuitori si are rangul de municipiu din data de 17 februarie 1968.

Urmele de locuire de pe teritoriul orasului indica prezenta omului pe aceste meleaguri inca din Paleoliticul tarziu si din Neolitic (Cultura Cucuteni). Prima atestare documentara dateaza din anul 1401 iar in 1448 este mentionat ca centru mestesugaresc cu bresle active. In Letopisetul Tarii Moldovei cronicarul Grigore Ureche mentioneaza localitatea ca unul din locurile pradate de tatari in 1439. Nu este singura ocazie cand localitatea cade prada unor inamici din afara granitelor deorece ulterior in 1505 si 1529 este atacata de poloni iar in 1650 din nou de tatari.

Numele localitatii provine de la familia de boieri Botas, fiind mentionata ca Targul Botas pe pecetea orasului ce dateaza din 1670 si care are drept marca un paun cu coada rasfirata. In secolele XVI-XVII Botosaniul este centrul economic si cultural al acestei regiuni a Moldovei cu o economie predominant agrara cu numeroase gospodarii taranesti si constructii de o valoare arhitecturala deosebita. Orasul este modernizat in secolul XVII, fiind pavate strazile, se introduce o cismea centrala si beneficieaza de iluminat cu lampi de ulei din anul 1845 si iluminat electric din 1910. In aceasta perioada Botoșani este al doilea oras al Moldovei ca grad de dezvoltare dupa Iasi.

Un aspect interesant ce se leaga de istoria orasului Botosani este ca acesta a fost pana in 1820 un apanaj al Doamnelor Moldovei, veniturile realizate aici fiind la dispozitia acestora si nu al Tarii Moldovei. In aceasta perioada orasul era condus de un vornic ce avea sarcina sa stranga veniturile si avea si rolul de judecator. Vornicul avea in subordine consiliul care era compus dintr-un soltuz si 12 pargari alesi de oras.

Cum ajungeti in Botoșani

Cu masina

Din Bucuresti prin DN2 pana la Suceava si de acolo prin DN29, dinspre Cluj Napoca prin DN1C apoi DN17 pana la Suceava si de acolo prin DN29

Cu trenul

Prin gara Botoșani aflata pe linia Suceava - Botosani

Cu avionul

Prin aeroportul din Iasi si de acolo cu mijloace auto
ref: 114

Comentarii pentru Botoșani


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


buhaceanu petrica
31 October 2008
as vrea sa gasesc si eu undeva istoria centrului vechi si legendele pivnitelor dedesuptul cladirilor,am inteles ca sunt sau erau niste tunele in care se mergea calare
Stefania
8 January 2009
Numele familiei de boieri nu era de fapt BOTOS ? Cel putin asa am gasit eu intr-o carte de toponomastica.
botosanean
21 January 2009
Cu avionul se poate veni pana la Suceava, iar de acolo este autocar pentru Botosani

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă