Dorohoi
- Populație: ~ 35300 locuitori
- Tip localitate: Municipii
- Localitate: Dorohoi (Localități componente:Dealu Mare, Loturi Enescu, Progresul)
Municipiul Dorohoi este situat in judetul Botoşani, la contactul Câmpiei Jijiei Superioare cu Dealurile Bour, la confluenta raului Jijia cu raul Buhai, la 200 m altitudine. Pana la instaurarea regimului comunist, Dorohoiul aflat la 35 km nord-vest de Botoşani a fost resedinta judetului Dorohoi, in prezent este insa parte a judetului Botoşani. Declarat municipiu in 2004, Dorohoiul are in prezent aproximativ 35300 locuitori si 3 localitati in subordine administrativa (Dealu Mare, Loturi Enescu, Progresul).
Prima mentiune documentara a localitatii Dorohoi dateaza din 6 octombrie 1407, cand este aminiti intr-un document emis la Lvov, acest document a fost semnat de regele Poloniei, Vladislav II Jagiello si 27 de boieri moldoveni printre care si Mihail Dorohoianul. Mai tarziu in 1408 localitatea apare ca si oras si punct vamal, fiind un loc preferat de negustorii de cai. In secolul 14 localitatea este mentionata in mai multe randuri sub numele de Dorogunea (se pare ca acest termen provine din cuvantul slav doroga care inseamna drum). In anul 1495 Ştefan cel Mare zideste o biserica in localitate, fapt ce marcheaza continua dezvoltare a localitatii aceasta devenind intre 1560-1778 resedinta Vorniciei Tarii de Sus. Totusi in aceasta perioada se cunosc si cateva episoade negre din istoria orasului - anii 1510 si 1513 cand este pradata de tatari iar dupa 1650 aceste incursiuni ale hordelor tatare devin atat de distrugatoare incat orasul incepe sa isi piarda treptat importanta. Devine ulterior resedinta de tinut, de district, de ocol iar in anul 1804 documentele vremii pun administrarea veniturilor Dorohoiului in sarcina Epitropiei Casei Spitalelor Sf. Spiridon din Iasi.
In 1857 Dorohoiul este reprezentat la sedinta divanului ad-hoc al Moldovei de Mihail Kogalniceanu care prezinta doleantele romanilor din aceasta parte a tarii. In 1896 un impuls puternic pentru economia orasului il reprezinta construirea caii ferata Dorohoi - Iaşi.
Cum ajungeti in Dorohoi
Cu autoturismul
Prin DN 29B de la Botoşani sau prin DN 29A de la Suceava
Cu trenul
Prin gara Dorohoi cu legaturi spre directe spre si dinspre Iaşi si Botoşani si legaturi indirecte cu alte mari orase din Moldova si Romania
Cu avionul
Prin aeroporturile de la Iaşi si Suceava si de acolo cu mijloace auto.
Info utile
Declarat municipiu prin legea nr.104 din 24.11.2004
ref: 117
Comentarii pentru Dorohoi