Loading
Stema Dorohoi

Dorohoi

Municipiul Dorohoi este situat in judetul Botoșani, la contactul Câmpiei Jijiei Superioare cu Dealurile Bour, la confluenta raului Jijia cu raul Buhai, la 200 m altitudine. Pana la instaurarea regimului comunist, Dorohoiul aflat la 35 km nord-vest de Botoșani a fost resedinta judetului Dorohoi, in prezent este insa parte a judetului Botoșani. Declarat municipiu in 2004, Dorohoiul are in prezent aproximativ 35300 locuitori si 3 localitati in subordine administrativa (Dealu Mare, Loturi Enescu, Progresul).

Prima mentiune documentara a localitatii Dorohoi dateaza din 6 octombrie 1407, cand este aminiti intr-un document emis la Lvov, acest document a fost semnat de regele Poloniei, Vladislav II Jagiello si 27 de boieri moldoveni printre care si Mihail Dorohoianul. Mai tarziu in 1408 localitatea apare ca si oras si punct vamal, fiind un loc preferat de negustorii de cai. In secolul 14 localitatea este mentionata in mai multe randuri sub numele de Dorogunea (se pare ca acest termen provine din cuvantul slav doroga care inseamna drum). In anul 1495 Ștefan cel Mare zideste o biserica in localitate, fapt ce marcheaza continua dezvoltare a localitatii aceasta devenind intre 1560-1778 resedinta Vorniciei Tarii de Sus. Totusi in aceasta perioada se cunosc si cateva episoade negre din istoria orasului - anii 1510 si 1513 cand este pradata de tatari iar dupa 1650 aceste incursiuni ale hordelor tatare devin atat de distrugatoare incat orasul incepe sa isi piarda treptat importanta. Devine ulterior resedinta de tinut, de district, de ocol iar in anul 1804 documentele vremii pun administrarea veniturilor Dorohoiului in sarcina Epitropiei Casei Spitalelor Sf. Spiridon din Iasi. 

In 1857 Dorohoiul este reprezentat la sedinta divanului ad-hoc al Moldovei de Mihail Kogalniceanu care prezinta doleantele romanilor din aceasta parte a tarii. In 1896 un impuls puternic pentru economia orasului il reprezinta construirea caii ferata Dorohoi - Iași.

Cum ajungeti in Dorohoi

Cu autoturismul 

Prin DN 29B de la Botoșani sau prin DN 29A de la Suceava

Cu trenul

Prin gara Dorohoi cu legaturi spre directe spre si dinspre Iași si Botoșani si legaturi indirecte cu alte mari orase din Moldova si Romania 

Cu avionul 

Prin aeroporturile de la Iași si Suceava si de acolo cu mijloace auto. 

Info utile

Declarat municipiu prin legea nr.104 din 24.11.2004 
ref: 117

Comentarii pentru Dorohoi


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă