Loading
Stema Brăila

Brăila

  • Populație: ~ 231000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Brăila este situat in estul Romaniei, in Campia Brailei, pe stanga Dunarii, la o altitudine de 20 de metrii, in judetul Braila. Orasul declarat municipiu in 1968 are in prezent aproximativ 231000 locuitori si este resedinta judetului omonim.

Teritoriul municipiului Braila este locuit din cele mai vechi timpuri conform urmelor materiale descoperite intr-unul din cartierele orasului (Asezarea se pare ca exista din Neolitic - culturile Boian si Gumelnita). Prima mentionare documentara a localitatii dateaza insa din secolul 13 mai exact din 1350 cand este mentionata sub numele de Drinago sau Brillago. Mai tarziu (1396) este amintit ca un puternic port fluvial pe Dunare si un important targ. In secolele 14-15 este principalul port la Dunare al Tarii Romanesti si al Moldovei insa in 1470 Stefan Cel Mare ataca si incendieaza orasul ca urmare a supunerii lui Radu Cel Frumos (domn al Tarii Romanesti) imperiului otoman. Mai tarziu, in 1539 turcii ataca si cuceresc orasul, acesta fiind transformat in raia turceasca sub numele de Ibrail urmand o perioada de ocupatie in timpul careia turcii construiesc cetatea (demolata in 1828). Imperiul Otoman este fortat prin pacea de la Adrianopol sa renunte la oras acesta revenind in 1829 Tarii Romanesti.

In perioada urmatoare orasul incepe o dezvoltare accelerata primind chiar si statutul de porto-franco (1836-1883). In secolul 20 brailenii au participat activ in revolutia din decembrie 1989, orasul fiind declarat in 1994, oras martir al revolutiei romane.

 

Cum ajungeti in Braila

Cu autoturismul

Din Bucuresti prin DN2 pana la Buzau si de acolo DN2B, din Focsani prin DN23

Cu trenul

Prin gara Braila cu legaturi directe spre marile orase din sudul si estul tarii.

Cu avionul

Prin aeroporturile din Bucuresti si de acolo cu mijloace auto.

 
ref: 248

Comentarii pentru Brăila


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă