Loading
Stema Oltenița

Oltenița

  • Populație: ~ 30850 locuitori
  • Tip localitate: Municipii

Municipiul Oltenița este situat in judetul Călărași, pe stanga Dunării, in aval de confluenta cu râul Argeș, la 5-15 m altitudine. Declarat municipiu in 1997 in prezent Oltenița are aproximativ 30850 locuitori.

Teritoriul localitatii Oltenița este locuit din cele mai vechi timpuri dupa cum o atesta si sapaturile arheologice ce au scos la iveala pe dealul Gumelnița vestigiile celei mai importante asezari eneolitice (mileniul 4 inaintea erei noastre) ce apartinea Culturii Gumelnița - cultura ce a primit numele locului unde a fost descoperita. In perimetrul asezarii au fost descoperite vase ceramice, vase inalte cu gat dublu, strachini, figurine feminine din teracota, figurine cu vas pe cap.

Se presupune ca mai tarziu, in perioada romana aici a existat o fortificatie numita Constantiniana Daphne, construita de catre Constantin Cel Mare. Prima mentionare documentara a localitatii dateaza insa din 1515, intr-un act emis de Neagoe Basarab, iar in 1526 este amintit intr-un hrisov al lui Radu de la Afumați.

Despre originea denumirii Oltenița exista mai multe teoriii. Astfel Ovidiu Densusianu atribuie originea cuvantului bulgaresc Otdevlnita (piatra de hotar) care pe parcursul timpului s-ar fi transformat in Oltenița. Traditia locala pune numele pe seama unui hangiu deosebit de bogat pe nume Oltean Niță care ar fi fost vestit in tara pentru mancarurile si vinurile bune si a carui nume ar fi de fapt la originea numelui Oltenița.

In 1853 este recunoscuta ca si oras slobod iar in timpul razboiului de independenta a fost principalul punct de sprijin al fortelor ce aparau capitala. Insusi regele Carol I al României a vizitat frontul de aparare.

Oltenița si-a dobandit importanta prin situarea langa Dunăre fiind astfel un important port fluvial si prin faptul ca este situat la granita cu Bulgaria fiind un punct de trecere a frontierei. De asemenea la santierul naval din Oltenița s-au construit de-a lungul timpului nave si vaporase folosite pe scara larga in tara si in strainatate. Aici au fost construite si celebrele vaporase ale fostului dictator Nicolae Ceaușescu.

In prezent localitatea atrage turistii mai ales datorita croazierelor pe Dunăre care sunt organizate periodic si care au ca punct de plecare Oltenița. De asemenea pescuitul sportiv si activitatile de agrement tind sa atraga tot mai multi oameni in aceasta zona. Un alt element important il reprezinta rezervatia arheologica Gumelnița si Muzeul de istorie si arheologie unde sunt expuse o parte din vestigiile descoperite la Gumelnița.

 

Cum ajungeti in Oltenița

Cu autoturismul

Prin DN 4 de la București, prin DN 41 dinspre Giurgiu, prin DN 31 dinspre Călărași.

Cu trenul

Prin gara Oltenița aflata pe linia București - Oltenița 

Cu avionul

Prin aeroporturile din București si de acolo cu mijloace auto sau feroviare. 

 

Info utile 

Orasul Oltenița a fost declarat municipiu in 1997 prin legea nr. 165 din 22.10.1997

 
ref: 275

Comentarii pentru Oltenița


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă