Loading
Stema Olteniţa

Olteniţa

  • Populație: ~ 30850 locuitori
  • Tip localitate: Municipii

Municipiul Olteniţa este situat in judetul Călăraşi, pe stanga Dunării, in aval de confluenta cu râul Argeş, la 5-15 m altitudine. Declarat municipiu in 1997 in prezent Olteniţa are aproximativ 30850 locuitori.

Teritoriul localitatii Olteniţa este locuit din cele mai vechi timpuri dupa cum o atesta si sapaturile arheologice ce au scos la iveala pe dealul Gumelniţa vestigiile celei mai importante asezari eneolitice (mileniul 4 inaintea erei noastre) ce apartinea Culturii Gumelniţa - cultura ce a primit numele locului unde a fost descoperita. In perimetrul asezarii au fost descoperite vase ceramice, vase inalte cu gat dublu, strachini, figurine feminine din teracota, figurine cu vas pe cap.

Se presupune ca mai tarziu, in perioada romana aici a existat o fortificatie numita Constantiniana Daphne, construita de catre Constantin Cel Mare. Prima mentionare documentara a localitatii dateaza insa din 1515, intr-un act emis de Neagoe Basarab, iar in 1526 este amintit intr-un hrisov al lui Radu de la Afumaţi.

Despre originea denumirii Olteniţa exista mai multe teoriii. Astfel Ovidiu Densusianu atribuie originea cuvantului bulgaresc Otdevlnita (piatra de hotar) care pe parcursul timpului s-ar fi transformat in Olteniţa. Traditia locala pune numele pe seama unui hangiu deosebit de bogat pe nume Oltean Niţă care ar fi fost vestit in tara pentru mancarurile si vinurile bune si a carui nume ar fi de fapt la originea numelui Olteniţa.

In 1853 este recunoscuta ca si oras slobod iar in timpul razboiului de independenta a fost principalul punct de sprijin al fortelor ce aparau capitala. Insusi regele Carol I al României a vizitat frontul de aparare.

Olteniţa si-a dobandit importanta prin situarea langa Dunăre fiind astfel un important port fluvial si prin faptul ca este situat la granita cu Bulgaria fiind un punct de trecere a frontierei. De asemenea la santierul naval din Olteniţa s-au construit de-a lungul timpului nave si vaporase folosite pe scara larga in tara si in strainatate. Aici au fost construite si celebrele vaporase ale fostului dictator Nicolae Ceauşescu.

In prezent localitatea atrage turistii mai ales datorita croazierelor pe Dunăre care sunt organizate periodic si care au ca punct de plecare Olteniţa. De asemenea pescuitul sportiv si activitatile de agrement tind sa atraga tot mai multi oameni in aceasta zona. Un alt element important il reprezinta rezervatia arheologica Gumelniţa si Muzeul de istorie si arheologie unde sunt expuse o parte din vestigiile descoperite la Gumelniţa.

 

Cum ajungeti in Olteniţa

Cu autoturismul

Prin DN 4 de la Bucureşti, prin DN 41 dinspre Giurgiu, prin DN 31 dinspre Călăraşi.

Cu trenul

Prin gara Olteniţa aflata pe linia Bucureşti - Olteniţa 

Cu avionul

Prin aeroporturile din Bucureşti si de acolo cu mijloace auto sau feroviare. 

 

Info utile 

Orasul Olteniţa a fost declarat municipiu in 1997 prin legea nr. 165 din 22.10.1997

 
ref: 275

Comentarii pentru Olteniţa


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


ADRIAN
7 October 2007
aun orasel mic si linistit.
merita sa locuiesti in el.
trebuie vizitat
andreea
26 December 2007
da tot sa traiesti in orasu asta de cacat
VALENTINA
24 February 2008
UN ORAS LINISTIT UNDE POTI TRAI IN PACE FARA DURERI DE CAP

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă