Loading
Stema Anina

Anina

  • Populație: ~ 10500 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Anina (Localități componente:Steierdorf)

Oraşul Anina este situat în sud-vestul României, la poalele Munţilor Aninei, partea sudică a judeţului Caraş-Severin într-o depresiune carstica, la 650-770 m altitudine, la 35 km sud de municipiul reşedinţă de judeţ Reşiţa. Declarat oraş în 1952, Anina are în prezent aproximativ 10500 de locuitori şi o localitate in subordine administrativă (Steierdorf).

Anina este unul dintre puţinele oraşe din România a cărei istorie este cunoscută integral datorită faptului că este o aşezare relativ tânără. A fost intemeiată la 24 iunie 1773 când aici s-au stabilit familii de colonişti austrieci (din Styria, Austria).  Aceştia erau specializati pe fabricarea mangalului, mangal care era utilizat în cadrul combinatului siderurgic de la Oraviţa. Aceştia au denumit localitatea Steierer-Dorf şi mai târziu Steierdorf. Localitatea s-a dezvoltat încetul cu încetul în 1786 fiind construite biserica romano-catolică şi şcoala iar in 1790 avea să se producă evenimentul care a dus la o şi mai accelerată dezvoltare a aşezării. Un localnic pe nume Mathias Hammer a descoperit într-o pădure de anini în locul numit Valea lui Andrei (Sigismund in prezent) huilă de calitate superioară. În doar doi ani se incepe exploatarea acestei resurse Steierdorf transformându-se intr-o localitate minieră. Acest fapt duce şi la dezvoltarea infrastructurii rutiere fiind construit intre 1846-1847 drumul Oraviţa - Steierdorf iar in 1863 este dat în funcţiune şi calea ferată Steierdorf (Anina) - Oraviţa.

De a lungul existenţei sale orasul s-a dezvoltat, s-a infiinţat statiunea climaterică de la Steierdorf (în 1893), aici s-a construit primul lac artificial din România - Lacul Buhui. Insă Anina a deţinut o vreme şi un record trist printr-un accident minier, acesta s-a produs la 7 iunie 1920 fiind la aceea data cel mai grav accident minier din istoria Europei cu 217 victime. 

În 1952 Steierdorf-Anina este declarat oraş cu numele de Anina , Steierdorf devenind localitate componenta a acesteia. În prezent Anina este un orăşel în dezvoltare, iar pentru turişti care trec prin localitate prezinta  multiple posibilităţi de recreere în zonele adiacente montane dar şi in zona Lacului Buhui.

Un alt fapt interesant care se leagă de numele Aninei s-a petrecut in 2002 când aici au fost descoperite cele mai vechi rămăşiţe ale omului modern din Europa, vechi de circa 40000 de ani cunoscute în prezent sub numele de Ion de Anina.

 

Cum ajungeţi la Anina

Cu autoturismul

Dinspre Reşiţa pe DN58 sau dinspre Oraviţa pe DN57B

Cu trenul

Prin gara Anina capăt de linie al căi ferate Oraviţa - Anina. Această cale ferată este denumită de localnici şi Semmeringul Bănăţean datorită asemănării sale cu celebra cale ferată din Austria. Este o cale ferată montana cu peisaje pitoreşti, cu o lungime de 33,8 km, o diferenţă de nivel de 338 m, 14 tunele şi 10 viaducte.

Cu avionul

Prin aeroportul din Timişoara şi de acolo cu mijloace auto.
ref: 18

Comentarii pentru Anina


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


laura
1 November 2008
oras in 1952? pe certificatul meu de nastere, ulterior acestui an, scrie "orasul Steierdorfanina". unde-i greseala?
Tiberiu Lazar Ghidali
17 July 2009, 02:43
Elev in cl. 4-a ( sau a 5-a ?) la Timisoara, am fost, in singura mea tabara scolara, la Steierdorfanina. Nu-mi amintesc, cum am ajuns acolo, dar focul de tabara ( de la inchidere ? ) nu l-am uitat si probabil ca, scanteile acelui rug, m-au "contaminat" de "joaca cu focul"...
In ultimele zile, constientizand pierderea qvasi definitiva a mostenirii paterne (minim 100.000 si maxim 1 milion de euro), m-a cam tentat joaca, cu focul..."iesirea din pluton", pare sa nu fi trecut, neobservata...Daca un fost coleg, din acea tabara, va posta aici, ii voi rspunde cu siguranta...multi ani, tuturor !
Adresa email este perfect valida, dar daca deranjeza ceva pe cineva, n-aveti decat sa stergeti comentariul...cum o fi, sa te simti zmeul zmeilor ?...ca o reptila ?...asa, da... mai multe bare, sugereaza...zabrele... cine sterge...si ce ? pentru marcajul, 1/1, 24/24 ore, ar trebui sa ma simt, mai important ?...
daniela_anina
23 June 2010, 17:05
Foarte frumoasa descrierea de mai sus ,dar pacat ca nu mai exista nimic din ce era frumos candva! Anina este un oras mort si imi pare foarte rau ca m-am nascut aici !Abia astept sa plec din anina pentru ca aici nu e de trait ,aici mori cu zile !Am sa ma mai intorc in anina cand o sa faca NEICU parc de distractii :)) :)) adica niciodata ! ANINA ESTE UN ORAS FRUMOS DAR PACAT CA E LOCUIT ! ;)
un crestin
23 June 2010, 21:01
Sa nu-ti para rau/ca te nasti si ca te stingi
FAC parte din virtutiile vietii
DRAGOSTEA
IUBIREA
SPERANTA /./
Fi credincioasa si nu dispera/
Sanatate si noroc
Ai suflet mare /
Oluptai VIATA deci te lupta cu//////.,,,,,
Ropedia Admin
12 punct(e)
6 July 2010, 21:51
@pentru Un Crestin
Atata timp cat veti scrie cu LITERE MARI, va vom sterge comentariile. A scrie cu litere mari pe internet este similar cu a tipa. Este foarte nepoliticos.
un crestin
13 August 2010, 18:24
MAI ortase MISULE alui CRAINICEANU copil../
Cica fiecare pasare pe limba ei piere.,,/si fiecare se intoarce de unde a plecat ..//
AI gindit crestineste si ai realizat modernizarea cimitirului..///,FELICITARI si domnul sa te binecuvinteze .
Mai fa si vis a vis ceva.
Nu uita sa inti pe sait //MIRELA PETREAN//
Patru scinduri lace //Lipice sub space//Atita poti lua cu cine //Restul in urma ta ramine //
Fii credincios sirespecta virtutiile vietii /Credinta/Speranta/Dragostea//

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă