Loading
Stema Mangalia

Mangalia

Statiunea balneoclimaterica permanenta de interes general Mangalia se afla la 44 km sud de Constanta la 25 m altitudine. Localitatea cu aproximativ 44000 locuitori este mentionata documentar prima data in anul 1593 si este declarata municipiu la 18 ianuarie 1995.

Urmele de locuire de aici dateaza inca din Neolitic (Cultura Hamangia) insa doar in secolul 6 inaintea erei noastre se intemeieaza colonia Callatis (numele provine de la raul Calles din Asia Mica) de catre colonisti veniti din Heraclea Pontica (Turcia) peste ruinele asezarii vechi Cerbatis (sau Acervetis). In secolul 2 era noastra este mentionat portul din orasul Callatis iar mai tarziu este mentionat sub numele de Pangalia (Panguale sau Pancalia - insemnand cea mai frumoasa). Numele de Mangalia este atribuit de catre turci care pun stapanire pe oras in secolul 14.

Statiunea Mangalia functioneaza permanent datorita climatului sau bland (printre putinele locuri din Romania cu temperaturi medii pozitive iarna) si a apelor minerale sulfuroase, bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, mezotermale. Pe langa acestea nu trebuie uitat si efectul benefic al apei de mare si al namolului terapeutic.

Principalele afectiuni tratate la Mangalia sunt cele reumatismale degenerative (inflamatorii si abarticulare), neurologice periferice si ale sistemului nervos central (polineuropatii, sechele dupa poliomielita) precum si bolile ginecologice (insuficenta ovariana, cervicite), afectiuni dermatologice (astm, traheobronsite), endocrine (hipotiroidie benigna, hipoovarie puberala), afectiuni otorinolaringologice (laringite cronice, alergii, rinofaringite).

In cadrul bazelor de tratament din statiune se efectueaza bai calde cu ape sulfuroase si cu apa de mare, hidroterapie, sauna, namoloterapie, kinetoterapie, sali pentru gimnastica medicala, cabinete de geriatrie (tratamente cu Gerovital, Boicil, Pell Amar).

Cum ajungeti in Mangalia

Cu masina

DN39 de la Constanta.

Cu trenul

Prin gara Mangalia aflata pe linia Bucuresti-Mangalia.

Cu avionul

Prin Aeroportul international Mihail Kogalniceanu din Constanta apoi mijloace rutiere pana in statiune.

 

Info utile

Declarat municipiu prin legea nr. 11 din 18.01.1995 
ref: 69

Comentarii pentru Mangalia


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


calin (pt sanatoriul din Mangalia si baile mezotermale Venus)
28 March 2010, 07:41
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Calin_dorgo@hotmail.com

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă