Loading
Stema Mangalia

Mangalia

Statiunea balneoclimaterica permanenta de interes general Mangalia se afla la 44 km sud de Constanta la 25 m altitudine. Localitatea cu aproximativ 44000 locuitori este mentionata documentar prima data in anul 1593 si este declarata municipiu la 18 ianuarie 1995.

Urmele de locuire de aici dateaza inca din Neolitic (Cultura Hamangia) insa doar in secolul 6 inaintea erei noastre se intemeieaza colonia Callatis (numele provine de la raul Calles din Asia Mica) de catre colonisti veniti din Heraclea Pontica (Turcia) peste ruinele asezarii vechi Cerbatis (sau Acervetis). In secolul 2 era noastra este mentionat portul din orasul Callatis iar mai tarziu este mentionat sub numele de Pangalia (Panguale sau Pancalia - insemnand cea mai frumoasa). Numele de Mangalia este atribuit de catre turci care pun stapanire pe oras in secolul 14.

Statiunea Mangalia functioneaza permanent datorita climatului sau bland (printre putinele locuri din Romania cu temperaturi medii pozitive iarna) si a apelor minerale sulfuroase, bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, mezotermale. Pe langa acestea nu trebuie uitat si efectul benefic al apei de mare si al namolului terapeutic.

Principalele afectiuni tratate la Mangalia sunt cele reumatismale degenerative (inflamatorii si abarticulare), neurologice periferice si ale sistemului nervos central (polineuropatii, sechele dupa poliomielita) precum si bolile ginecologice (insuficenta ovariana, cervicite), afectiuni dermatologice (astm, traheobronsite), endocrine (hipotiroidie benigna, hipoovarie puberala), afectiuni otorinolaringologice (laringite cronice, alergii, rinofaringite).

In cadrul bazelor de tratament din statiune se efectueaza bai calde cu ape sulfuroase si cu apa de mare, hidroterapie, sauna, namoloterapie, kinetoterapie, sali pentru gimnastica medicala, cabinete de geriatrie (tratamente cu Gerovital, Boicil, Pell Amar).

Cum ajungeti in Mangalia

Cu masina

DN39 de la Constanta.

Cu trenul

Prin gara Mangalia aflata pe linia Bucuresti-Mangalia.

Cu avionul

Prin Aeroportul international Mihail Kogalniceanu din Constanta apoi mijloace rutiere pana in statiune.

 

Info utile

Declarat municipiu prin legea nr. 11 din 18.01.1995 
ref: 69

Comentarii pentru Mangalia


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă