Loading

Galaţi

  • Populație: ~ 325000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Galaţi este situat in estul Romaniei, in Campia Covurlui pe malul stang al Dunarii aproape de confluenta acestuia cu Siretul. Declarat municipiu la data de 17 Februarie 1968, in prezent are 325000 locuitori si este resedinta judetului Galaţi.

Urmele de locuire indica prezenta omului pe teritoriul judetului Galaţi inca din secolele 6-5 inaintea erei noastre. In timpul ocupatiei romane aici a existat o fortificatie din pamant cu ziduri intarite si turnuri de aparare. Nu departe de aceasta fortificatie se afla un castru realizat din piatra unde erau detasate Legio I Italica, Cohors II Mattiacorum si Legio V Macedonica.

Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din anul 1134 asezarea avand un rol important in comert si in navigatia de pe Dunare mai ales dupa cucerirea de catre turci a porturilor Chilia si Cetatea Alba. Dimitrie Cantemir mentioneaza orasul Galati in lucrarea sa Descriptio Moldaviae spunand ca este targul cel mai vestit al intregii Dunarii. Orasul este mentionat si in alte lucrari pentru importanta portului sau care este unul dintre cele mai mari de pe cursul inferior al Dunarii. Prin portul Galaţi se realiza exportul materialului lemnos, cerealelor etc.

In secolele XVIII si XIX aici functionau deja viceconsulate ale principalelor puteri de la aceea vreme (Anglia, Franta, Rusia, Prusia, Austria). Dezvoltarea exploziva a orasul are loc dupa pacea de la Adrianopol (1829) cand primeste statutul de porto-franco. In numai cateva decenii devine al doilea oras al Moldovei dupa municipiul Iasi.

In prezent orasul Galaţi este al saptelea oras al Romaniei dupa numarul de locuitori si cel mai mare port de pe Dunarea Maritima.

Cum ajungeti in Galaţi

Cu masina

Prin DN2 din sudul si nordul Romaniei apoi DN2B de la Buzau.

Cu trenul

Prin gara Galaţi cu legaturi di marile orase ale Romaniei.

Cu avionul

Prin aeroporturile din Bucuresti si de acolo cu mijloace auto.

 
ref: 130

Comentarii pentru Galaţi


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


anca genzel
20 September 2007
buna ziua, cine poate sa imi spuna va rog, cum se numeste astazi strada beldiman din galati, si anume este pe linga strada domneasca, strada vulturului, palatul episcopului. este vorba de anii 1940 sau cam asa ceva. multumiri din suflet anticipat. adresa mea: agenzel@gmx.de
Liliana
13 May 2009, 16:42
Cu mii de scuze si in acest caz dar uitativa in urma si vedeti ca strazile au ramas la fel ca in anul 1940 ce sa face noi platit si altcineva se foloseste de tot ce are Galatiul acesta

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă