Loading

Galați

  • Populație: ~ 325000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Galați este situat in estul Romaniei, in Campia Covurlui pe malul stang al Dunarii aproape de confluenta acestuia cu Siretul. Declarat municipiu la data de 17 Februarie 1968, in prezent are 325000 locuitori si este resedinta judetului Galați.

Urmele de locuire indica prezenta omului pe teritoriul judetului Galați inca din secolele 6-5 inaintea erei noastre. In timpul ocupatiei romane aici a existat o fortificatie din pamant cu ziduri intarite si turnuri de aparare. Nu departe de aceasta fortificatie se afla un castru realizat din piatra unde erau detasate Legio I Italica, Cohors II Mattiacorum si Legio V Macedonica.

Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din anul 1134 asezarea avand un rol important in comert si in navigatia de pe Dunare mai ales dupa cucerirea de catre turci a porturilor Chilia si Cetatea Alba. Dimitrie Cantemir mentioneaza orasul Galati in lucrarea sa Descriptio Moldaviae spunand ca este targul cel mai vestit al intregii Dunarii. Orasul este mentionat si in alte lucrari pentru importanta portului sau care este unul dintre cele mai mari de pe cursul inferior al Dunarii. Prin portul Galați se realiza exportul materialului lemnos, cerealelor etc.

In secolele XVIII si XIX aici functionau deja viceconsulate ale principalelor puteri de la aceea vreme (Anglia, Franta, Rusia, Prusia, Austria). Dezvoltarea exploziva a orasul are loc dupa pacea de la Adrianopol (1829) cand primeste statutul de porto-franco. In numai cateva decenii devine al doilea oras al Moldovei dupa municipiul Iasi.

In prezent orasul Galați este al saptelea oras al Romaniei dupa numarul de locuitori si cel mai mare port de pe Dunarea Maritima.

Cum ajungeti in Galați

Cu masina

Prin DN2 din sudul si nordul Romaniei apoi DN2B de la Buzau.

Cu trenul

Prin gara Galați cu legaturi di marile orase ale Romaniei.

Cu avionul

Prin aeroporturile din Bucuresti si de acolo cu mijloace auto.

 
ref: 130

Comentarii pentru Galați


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă