Loading

Harghita-Băi

Stațiunea balneoclimaterică Harghita-Băi numită și Băile Harghita, se afla in judetul Harghita la 20 de km de Miercurea Ciuc, la o altitudine de 1300-1400 m, sub versantul sudic al vârfului Harghita Ciceului (1759 m). Este localitate componenta a municipiului Miercurea Ciuc deși în trecut localitatea a aparținut comunei Ciceu (din 1898 până la primul război mondial) și a purtat și numele de Băile Ciceu.

Întemeierea localității s-a realizat în jurul anului 1800 iar ulterior după descoperirea solfatarelor cu gaze sulfuroase dar și a caolinului dezvoltarea stațiunii devine accelerată.  În 1920 sunt amenajate cele două mofete iar ulterior se construiește baia termală, biserica și o serie de vile particulare. În 1941 odată cu intrarea sub administrație maghiară Băile Harghita devin bază de recreere și antrenament a militarilor maghiari. În această perioadă sunt construite unele dintre clădirile reprezentative ale stațiunii. 

În 1947 se modernizează drumul forestier astfel incât accesul este posibil și cu autoturisme personale iar în 1950 se deschide exploatarea de caolin. 

Microclimatul alpin favorabil, menținerea stratului de zăpadă până la 4 luni fac din Băile Harghita stațiunea preferată a ciucanilor care vin aici în număr mare datorită mai ales pârtiilor de schi existente aici dar și pentru apele minerale și cele două mofete solfatariene de aici. Celor 3 pârtii de schi inițiale li s-au adăugat altele noi după 1995 astfel incât numărul lor este 7, fiind în curs de amenajare o nou pârtie în lungime de 3 km.

Apele minerale pot fi folosite cu success în tratarea afecțiunilor cardiace și bolilor sistemului de circulație dar și a oboselii cronice.

 

Cum ajungeți în Harghita-Băi 

Cu autoturismul

Prin DN13A ce leagă Miercurea Ciuc de Odorheiul Secuiesc, cu abatere pe DJ 138A din Pasul Vlăhița  

Cu trenul

Prin gara Miercurea Ciuc de pe magistrala feroviara 4 și de acolo cu mijloace feroviare 

Cu avionul 

Prin aeroportul Târgu Mureș și de acolo cu mijloace auto
ref: 733

Comentarii pentru Harghita-Băi


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


calin
26 martie 2010, 06:53
Se pare ca "Harghita-bai" a devenit "Harghita-ski", doar doua izvoare si cateva mofete mai functioneaza...

Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă