Loading

Praid

Statiunea balneoclimaterica sezoniera de interes local Praid este situata in judetul Harghita, la 9 km de Sovata (Jud. Mures) in Depresiunea Praid la o altitudine de 580 m, pa valea raului Tarnava Mica. Prima mentiune documentara referitoare la exploatarea sarii dateaza din anul 1405 iar astazi comuna Praid (cu 6 sate componente) numara 7070 locuitori.

Statiunea Praid dispune de un climat specific de adapost cu veri racoroase si ierni reci. Precipitatiile sunt peste medie insumand 800 mm anual. Datorita situarii intr-o depresiune statiunea este ferita de vanturile puternice.

Climatul alaturi de apele minerale (sodice de mare concentratie - 200 g/l, mezo si hipotermale) reprezinta factori de cura in tratarea afectiunilor respiratorii (astm, bronsita cronica, rinite, sinuzite, silicoza, emfizem pulmonar, bronsiectazie (fara hemoptizie), afectiunilor reumatismale degenerative si a celor ginecologice.

O incapere de mari dimensiuni a minei aflata la o adancime de 120 de m de suprafata este amenajata in scopul tratamentului afectiunilor respiratorii. Transportul pana in aceasta locatie se realizeaza printr-o galerie cu autobuzul. Aici pacienti petrec 4-5 ore conform indicatiilor medicului timp in care pot vizita mina, pot participa la slujbe in capela ecumenica amenajata in mina, sa admire galeria de arta din mina. Exista tot aici terenuri de joaca pentru copii, mese de ping-pong si un bufet unde puteti sa savurati ceaiuri din plante medicinale, cafea sau o gustare. Tratamentul efectiv consta din inhalarea aerului din mina.

Cum ajungeti in Praid

Cu masina

Statiunea Praid se afla pe DN13A Odorheiu Secuiesc - Targu Mures

Cu trenul

Statiunea dispune de o gara pe linia feroviara Blaj-Praid

Cu avionul

Prin aeroportul international Targu Mures si de acolo cu mijloace auto.
ref: 616

Comentarii pentru Praid


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Bogdan Alin Nicorescu
12 July 2009, 12:07
Am fost si eram foarte racit dar apoi in acea mina de sare mi sa-u vindecat caile respiratorii, multumesc Praid :D
calin
26 March 2010, 07:27
Stimati colegi,ati reusit sa incepeti realizarea acelui spital subteran pentru astmatici despre care era vorba in urma cu mai bine de 2 ani? Sau sa transformati baile sezoniere Praid in unele permanente prin acoperirea piscinei estivale?

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă