Loading

Vişeu de Sus

Localizare

Oraşul Vişeu de Sus (Oberwischau în germană, Felsővisó în maghiară) este situat în judetul Maramureş, în sud-estul depresiunii Maramureş, la o altitudine de 430-550 m, în sud-vestul Munţilor Maramureşului, la confluenţa râului Vişeu cu râul Vaser, la 120 km est de municipiul Baia Mare.

Organizare administrativă

Vişeu de Sus a fost declarat oraş în 1956. În prezent are în subordine administrativă şi localitatea Vişeu de Mijloc împreună cu care are o populaţie de 16879 locuitori.

Legenda

Legenda spune că Vişeu de Sus a fost întemeiat după ce un tăietor de lemne şi-a pierdut fiul (acesta fiind lovit de un buştean). Tatăl îndurerat a hotărât ca buşteanul care a lovit băiatul să fie prelucrat şi să formeze altarul unei biserici de mici dimensiuni. În jurul acestei biserici s-ar fi format în timp localitatea Vişeu de Sus.

Istoric

Prima menţiune documentara a localităţii datează din 2 februarie 1365, atunci când într-un document al cancelariei regelui maghiar Ludovic I de Anjou se amintesc „Două Vişaie”, insă nu se detaliază dacă este vorba despre Vişeul de Sus sau Vişeul de Jos.

În perioada 1773-1812 în Vişeu au fost colonizaţi aşa numiţii zipţeri, care sunt de fapt muncitori forestieri aduşi din regiunea Zips din Slovacia. Zipţeri au de fapt origine germană şi au fost aduşi aici de Maria Teresa şi Împăratul Iosif pentru a impulsiona exploatarea şi transportul lemnului pe valea Vaserului, cunoscut fiind faptul că zipţerii sunt specialişti în exploatări forestiere.

În Vişeu zipţerii au stat multă vreme la baza exploatărilor forestiere de pe Valea Vaserului dar şi pe alte văi din apropiere. Aceştia aveau un contract cu imperiul austriac prin care promiteau să exploateze masa lemnoasă de pe Valea Vaserului. Ei au construit prima fabrică de cherestea în anul 1809, pentru a facilita plutăritul pe Vaser ei au construit un dig la Măcârlău şi un stăvilar la Făina.

Zipţerii aveau în grijă pepiniere, plantau arborii, tăiau copacii ajunşi la maturitate, plutăreau (trimiteau buştenii pe apă până la Sighet). Băieţii munceau la pădure de la vârsta de 14 ani iar în anumite munci ajutau inclusiv femeile.

Plutăritul era cea mai atractivă meserie – fiind organizat foarte riguros. Buştenii erau tăiaţi şi adunaţi cu ajutorul stăvilarelor construite pe râu. De aici erau transportaţi pe apă sub formă de plute până la confluenţa Vaserului cu Vişeul. Aici se formeau convoaie de plute care aveau uneori o masă lemnoasă echivalentă cu peste 100 de vagoane de lemne. Acestea erau duse mai departe pe râul Vişeu până la Tisa şi apoi pe Tisa până la Dunăre. Pentru un asemenea convoi era nevoie de doar 3 oameni care conduceau convoiul pe rând prin rotaţie.

După ce Tisa a devenit zonă de graniţă, plutăritul a devenit imposibil, fiind necesară o nouă metodă de a transporta buştenii. Astfel în 1932 a inceput construcţia căi ferate cu ecartament ingust de a lungul râului Vaser, cale ferată pe care transportul buştenilor se realiza cu trenuri tractate de locomotive cu aburi (Mocăniţa).

În Vişeu de Sus alături de zipţeri o altă comunitate importantă era cea a maghiarilor care erau prezenţi aici ca şi funcţionari, avocaţi, medici, farmacişti. Numărul lor în 1966 era de 1545.

În preajma anului 1750 aici s-au stabilit şi evrei din Galitia iar numărul lor a crescut constant până la al doilea război mondial când au fost trimişi în lagărele din Germania. În prezent sunt doar o mână de evrei insă cimitirul evreiesc poate fi şi astăzi vizitat. Din păcate sinagoga a fost demolată în jurul anului 1970.

Importanţă turistică

Oraşul Vişeu de Sus este în prezent cunoscut mai ales datorită Mocăniţei de pe Valea Vaserului care incântă mii de turişti anual, atât din ţară cât şi de peste hotare. Însă Vişeul de Sus atrage turişti tot mai mulţi şi datorită specificului zonei, casele tradiţionale fiind construite cu un stil specific cu cerdac şi cu porţi monumentale sculptate.

De asemenea merită vizitat cartierul Zipserei (vechiul cartier german), cimitirul catolic (german/maghiar) şi cel evreiesc. Tot din Vişeu sunt posibile şi drumeţii prin Munţii Maramureşului. Toţi aceşti factori au dus la declararea oraşului drept staţiune turistică de interes local.

Cum ajungeţi în Vişeu de Sus

Cu autoturismul

Prin DN 18 de la Sighetu Marmaţiei sau din direcţia opusă prin DN 18/ DN 17 de la Suceava. De asemenea se poate ajunge la Vişeu de Sus prin DN17C de la Bistriţa

Cu trenul

Prin linia ferată Beclean – Salva – Vişeu – Sighetu Marmaţiei. Există legături spre Vişeu dinspre Sighetu Marmaţiei sau Bucureşti-Braşov-Beclean

Cu avionul

Prin aeroporturile din Baia Mare sau Cluj Napoca şi de acolo mijloace auto sau feroviare.
ref: 647

Comentarii pentru Vişeu de Sus


Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Mircea SERBAN
28 January 2007

-- Comentariu sters de administrator --

Va rugam sa intelegeti ca Ropedia.ro nu este o metoda adecvata de a rezolva asemenea probleme. Noi ne propunem sa prezentam localitatile in scop informativ pt turisti.

Exista institutii ale statului si mass-media locala si nationala care poate reprezenta o solutie mai adecvata problemelor prezentate de dvs.

                Echipa Ropedia.ro 

  

Cristi
14 September 2008
Mai multe infomratii despre Viseul de Sus la www.viseudesus.ro
Daniel
30 October 2008
Viseu de Sus in imagini, fotografii vechi si noi cu orasul si imprejurimi. Activitati distractive. Vizitati http://friends87.page.tl

Afisez rezultatele 0-3 dintr-un total de 3
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă