Loading
Stema Piatra Neamț

Piatra Neamț

Municipiul Piatra Neamț este situat in nord-estul Romaniei pe terasele raului Bistrita, la confluenta acestuia cu raul Cuejdi. Este strajuit de dealurile Cozla (650 m) si Pietricica (586 m). Populatia orasului este de 124 000 de locuitori, orasul are in subordine administrativa si localitatile componente Ciritei, Doamna si Văleni. Pe parcursul existentei sale a inglobat mai multe sate care astazi sunt cartiere: Maratei, Darmanesti, Sarata, Cindia, Vanatori.

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii dateaza inca din paleoliticul superior (asezarea de la Poiana Ciresului) iar la Batca Doamnei s-au descoperit vestigiile unei cetati dacice care este mentionata si in scrierile lui Ptolemeu sub numele de Petrodava. Orasul Piatra Neamț este mentionat documentar pentru prima data in 1387 sub numele de Kamena (Piatra) intr-o lista a oraselor mentinuta de rusi. In anul 1431 apare sub denumirea de Targul de la Piatra lui Craciun dar statutul de targ domnesc il primeste doar in anul 1453. Curtea domneasca de aici construita de Stefan Cel Mare este mentionata in mai multe randuri (1552, 1570, 1594).

Asezarea a purtat numele de Piatra pana in anul 1859 cand se adauga cuvantul Neamț, devenind astfel Piatra Neamț. Aceasta masura a fost necesara pentru a deosebi orasul de alte localitati care purtau numele de Piatra si care erau destul de numeroase la aceea vreme.

In zilele noastre orasul Piatra Neamț este unul dintre cele mai frumoase ale Moldovei cu o atmosfera linistita si placuta asemanatoare unei statiuni. Apropierea de Cheile Bicazului si lacul de acumulare Izvorul Muntelui, precum si de existenta unor cladiri monumente de arhitectura fac din acest oras un punct important pe harta oricarui turist ce viziteaza aceasta zona a tarii.

Cum ajungeti in Piatra Neamț

Cu autoturismul

Dinspre București se poate ajunge la Piatra Neamț urmand DN2 (E85) pana la Bacău si de acolo cu abatere pe DN15 pana in oras. Dinspre vestul tarii (Cluj Napoca, Oradea) se poate ajunge la Piatra Neamț pe DN15. Daca veniti din Brașov atunci puteti utiliza fie DN12 pana la Gheorgheni si de acolo DN12C fie DN11 pana la Bacău si de acolo DN15.

Cu trenul

Piatra Neamț dispune de statie de cale ferata aflata pe linia secundara dinspre Bacău.

Cu avionul

Prin aeroportul Iași sau prin cel de la Suceava si de acolo cu mijloace auto.
ref: 160

Comentarii pentru Piatra Neamț


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă