Loading
Stema Piatra Neamț

Piatra Neamț

Municipiul Piatra Neamț este situat in nord-estul Romaniei pe terasele raului Bistrita, la confluenta acestuia cu raul Cuejdi. Este strajuit de dealurile Cozla (650 m) si Pietricica (586 m). Populatia orasului este de 124 000 de locuitori, orasul are in subordine administrativa si localitatile componente Ciritei, Doamna si Văleni. Pe parcursul existentei sale a inglobat mai multe sate care astazi sunt cartiere: Maratei, Darmanesti, Sarata, Cindia, Vanatori.

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii dateaza inca din paleoliticul superior (asezarea de la Poiana Ciresului) iar la Batca Doamnei s-au descoperit vestigiile unei cetati dacice care este mentionata si in scrierile lui Ptolemeu sub numele de Petrodava. Orasul Piatra Neamț este mentionat documentar pentru prima data in 1387 sub numele de Kamena (Piatra) intr-o lista a oraselor mentinuta de rusi. In anul 1431 apare sub denumirea de Targul de la Piatra lui Craciun dar statutul de targ domnesc il primeste doar in anul 1453. Curtea domneasca de aici construita de Stefan Cel Mare este mentionata in mai multe randuri (1552, 1570, 1594).

Asezarea a purtat numele de Piatra pana in anul 1859 cand se adauga cuvantul Neamț, devenind astfel Piatra Neamț. Aceasta masura a fost necesara pentru a deosebi orasul de alte localitati care purtau numele de Piatra si care erau destul de numeroase la aceea vreme.

In zilele noastre orasul Piatra Neamț este unul dintre cele mai frumoase ale Moldovei cu o atmosfera linistita si placuta asemanatoare unei statiuni. Apropierea de Cheile Bicazului si lacul de acumulare Izvorul Muntelui, precum si de existenta unor cladiri monumente de arhitectura fac din acest oras un punct important pe harta oricarui turist ce viziteaza aceasta zona a tarii.

Cum ajungeti in Piatra Neamț

Cu autoturismul

Dinspre București se poate ajunge la Piatra Neamț urmand DN2 (E85) pana la Bacău si de acolo cu abatere pe DN15 pana in oras. Dinspre vestul tarii (Cluj Napoca, Oradea) se poate ajunge la Piatra Neamț pe DN15. Daca veniti din Brașov atunci puteti utiliza fie DN12 pana la Gheorgheni si de acolo DN12C fie DN11 pana la Bacău si de acolo DN15.

Cu trenul

Piatra Neamț dispune de statie de cale ferata aflata pe linia secundara dinspre Bacău.

Cu avionul

Prin aeroportul Iași sau prin cel de la Suceava si de acolo cu mijloace auto.
ref: 160

Comentarii pentru Piatra Neamț


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Cristina Costachi
31 ianuarie 2007
Imi pare rau, dar aveti greseli la Jud. Neamt. Daca vreti sa le corectati, luati legatura cu Centrul de Informare Turistica din cadrul Bibliotecii Judetene Neamt la adresa de e-mail data .
CLAUDIA
26 decembrie 2008
SUNT CRESCUTA IN PIATRA NEAMT DE LA 5 ANI AM FACUT SCOALA IN PIATRA NEAMR ESTE UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOSE SO MAI CURATE ORASE DIN TARA NOASTRA.NU MAI LOCUIESC IN ROMINIA DE 6ANI DAR AM FOST IN VACANTA ANUL ACESTA SI MI AM REVAZUT ORASUL MEU ESTE UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOASE ORASE DI TARA SI MAI CURAT SUNT MANDRA DE PIATRA NEAMT CU DOATA DRAGOSTE CLAUDIA VA VREZ SARBATORII FERICITE LA TOTI ROMINI
Horia Ana-Maria
10 decembrie 2009, 22:12
M-am nascut in Piatra-Neamt ,am copilarit si am crescut aici acum sunt departe de tara dar tin sa spun ca dupa 8 ani dupa ce m-am intors am ramas foarte mirata de ceea ce am vazut(in bine).Cu toate aceste m-a durut foarte mult ca strada unde locuiesc (str.Humariei cartierul Sarata) arata in mod jalnic ca dupa razboi si nimeni nu vrea sa faca absolut nimic incepand de la domnul primar care cunoaste foarte bine situatia si ignora de atata timp cererile si doleantele concetatenilor sai din acest cartier si totodata de aici de departe va rog si eu sa faceti ceea ce trebuie pentru ca asa vom putea sa aducem si noi turisti in oras
Apreutesei Teodor
10 decembrie 2009, 23:07
Salutari domnului politist care in aceasta vara vroia sa-mi ia carnetul pentru ca nu i-AM DAT SPAGA.Oricum am trimis o scrisoare la Minister frumosule ca sa te reclam .Pacat ca am vreo 10 ani de cand nu mai stau pe acasa dar si mai pacat este ca m-am nascut intrun oras de cacanari stim cu totii ca Romania este o tara de cacat dar de multe ori te intelegi mai bine cu straini decat cu cei de acasa de la tine in orasul natal unde ai crescut si unde majoritatea persoanelor de cand am intrat in Europa vezi 2007 ia crescut "nasul" si aroganta de parca Romania ar fi Germania sau S.U.A .Oricum Piatra-Neamtul ramane un oras frumos si sper sa nu fie totodata un oras plin de p.....Salutari d-lui primar un picut strazile in rest avem de toate ...cu respect!!!!!
Cornel D.- un argeșean din Bicazu Ardelean
17 decembrie 2009, 20:00
Cel mai în vogă oraș al Moldovei se prezintă la sfârșitul anului 2009 cu o zestre edilitară de invidiat:telegondolă,dar cam lipsesc aerogondolierii;pârtie de schi,dar cam lipsesc schiorii;stadion ultramodern,dar cam lipsește fotbalul;zona de agrement-strand,jos pălăria;lucrări de schimbare a conductelor de canalizare,dar circulația rutieră este sufocată;înlocuirea semafoarizării din principalele intersecții cu așa zisele sensuri giratorii,un dezastru atât pentru șoferi cât și pentru pietoni.În rest,numai de bine:Teatrul Tineretului,pe linie culturală cel mai puternic brand al orașului și județului;Draga Olteanu-Matei,sărut mâna;Kaufland și piața centrală,în sfârșit un comerț civilizat;un primar de nota 11(metri,adică pinalti,că nu se supără,doar și-a omologat numele de scenă,adică de gazon englezesc)care de când e dublu mandatat s-a schimbat radical,adică tace și face.Bravo lui.Dar mai presus de toate și de toți sunt mândru de nașii mei-Ioan și Avida Nițu-cetățeni ai acestei minunate urbe,pe care îi salut și îi respect nemărginit.CRÄ‚CIUN FERICIT TUTUROR NEMȚENILOR! SFIDÄ‚M CRIZA!
Horia Ana Maria
6 ianuarie 2010, 17:26
Acum ca am trecut in noul an sper ca ceea ce i-am scris d-lui primar in data de 11 decembrie sa foloseasca la ceva si sa nu ramana doar vorbe in vant sper ca "DOMNIA SA SA AIBA MILA DE SUFLETELE CELOR CARE LOCUIESC PE ACEA STRADA SI SA REFACA DRUMUL;RUSINE CA TELEGONDOLA ATI PUTUT PUNE SI O AMARATA STRADA O LASATI IN ASA HAL CA PE TIMPUL LUI STEFAN CEL MARE SI AS VREA SA STIU DACA DOMNUL PRIMAR AR LOCUI PE ACEA STRADA TOT ASA AR ARATA (MA INDOIESC!!!???)".Suntem in Europa si as vrea ca domnul primar sa vina sa vada (poate nu a vazut inca cum arata o comuna "fuori da Romania" daca este posibil o strada fara canalizare asa ca lasati fandoselile si snobismile si faceti ceva care intradevar este de folos societatii si sa stiti voi scrie si mai departe pana cineva ma va auzi (indealtfel ce se intampla cu ajutoarele trimise de C.E )nu se poate spune "ca pt ca nu mai votat nu fac strada" Luati exemplu de la domnul Rotaru!!!!!

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă