Loading

Ardud

Orasul Ardud este situat in judetul Satu Mare.

 

Info utile

Declarat oras prin legea nr. 83 din 05.04.2004
ref: 712

Comentarii pentru Ardud


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Primaria Ardud
29 April 2009, 11:33
Ardudul este recunoscut ca o localitate straveche fiind locuita inca din epoca bronzului, avand ca ocupatii de baza agricultura, cresterea animalelor, fieraria, tamplaria, tesutul, etc. In anul 1369 Ardudul este ridicat la rangul de de oras de campie, iar in anul 1378 este pomenit ca district in comitatul Satu Mare. In anii 1481 nepotul lui Dragos Voda, Bartolomeu ce avea printre alte posesiuni si domeniul Ardudului, construieste o cetate din piatra cu patru turnuri si sunt de aparare in partea de nord-vest a localiatii Ardud. Dupa cum afirma profesorul Constantin Daicoviciu se parea ca cetatea din piatra a fost precedata de o cetate dacica. Cetatea putea adaposti circa 1500 de soldati. In 1730 contele Alexandru Karoly construieste o cetate - castel pe locul vechii cetati, folosind peretii si fundatia celei anterioare, unul dintre turnuri se pastreaza si astazi.. In documentele istorice se arata ca Alexandru Alexandru Karoly a fost \" mana dreapta \" a lui Francz Racozi al II- lea conducatorul rascoalei din 1703 - 1711 indreptata impotriva stapanirii habsburgice. Perioada interbelica propulseaza localitatea Ardud pe uin nivel superior de dezvoltare. In aceasta perioada Ardudul devine centru de plasa, aici functionand importante institutii ale statului si economico-social. In timpul celui de-al doilea razboi mondial pe teritoriul comunei Ardud se duc lupte crancene pentru eliberarea tarii.

2. GEOGRAFIC

Orasul Ardud este asezat in judetul Satu Mare la o distanta de 20 km de resedinta acestuia, in partea sudica a judetului, avand u relief format din zone de campie si dealuri cuprinzand o suprafata de 14.236 ha. Are o clima moderat continentala si o altitudine de 140 m fata de nivelul marii. teritoriul sau este brazdat de valea Homorudului, iar componenta comunei este formata din satele : Ardud, Madaras, Baba Novac, Gerausa, Saratura si Ardud Vii.

grigore bartos
21 October 2015, 20:40
eu sunt nascut in ardud.imi raman in suflet dragii mei dascali,armonia intre romani si ceilalti concetateni.imi pare ca acolo sunt tare multe de facut in ce priveste istoria apropiata a orasului. de exemplu ,in octombrie 1944 a fost eliberat de catre divizia 11 infanterie, iar eu am fost cdt brigazii 11 mecanizate,urmasa acestei divizii glorioase.doar in madaras si in gerausa sunt niste prea modeste si uitate doua monumente ce vor sa aminteasca de jertfa romaneasca. dar unde sunt amintirile celor ce au facut romania mare sau a voivozilor romani care au stapanit ardealul din vechime,inaintea navalitorilor din asia..in afara de cetate nu se spune aproape nimic.
grigore bartos
21 October 2015, 20:57
a acestei minunate localitati. atunci vom vedea ce valori au dat oamenii locului si mai ales dascalii sai. sa dea domnul sa fie.reiau textul care nu s a imptimat bine. ca fiu al acestei minunate asezari,sugerez conducatorilor sai sa organizeze o intalnire aardudanilor.
grigore bartos
21 October 2015, 21:09
acolo este copilaria mea, acolo imi dorm parintii sub glie ,in ardud am avut o invatatoare remarcabila,nistor maria si niste profesori devotati. sugerez colegilor mei care au terminat liceul in anul 1970 sa organizeze o intalnire in acest an ,caci nu e prea tarziu. in oradea mai sunt si alti ardudani.
grigore bartos
21 October 2015, 21:15
am fost coleg de banca cu cornelia,sotia preotului ortodox al ardudului. poate ca ea ar putea sa ii mobilizeze pe fostii nostri colegi. eu locuiesc in oradea,str.adevarului 66 g.
grigore bartos
22 October 2015, 13:36
as vrea sa transmit un gand de mare respect pentru bunii mei dascali din ardud si in acelasi timp o lauda pentru cei ce au creeat aceasta adresa,insa noi nu avem informatii despre soarta elevilor din ardud,situ ca multi dintre ei ne fac mare cinste in lume.am fost o familie saraca de romani, veniti din judetul cluj si am razbatut in viata.din pacate,laultima mea vizita in ardud am constatat ca acest minunat colt de rai romanesc este aproape pustiit din cauza dusmanilor seculari ai romaniei. ii rog pe toti cei ce se trag din neamul bartsenilor sa se aseze in coloana noastra romaneasca si sa arate ca si la ardud se nasc romani.

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă