Loading

Vatra Dornei

Statiunea balneoclimaterica Vatra Dornei se afla la 112 km de Suceava, la 42 km de Campulung Moldovenesc in Depresiunea Dornelor. la o altitudine de 808 metrii, la confluenta Dornei cu Bistrita. Localitatea Vatra Dornei este atestata documentar din anul 1592 ca si punct de vama si popas al calatorilor din acele vremuri. Ulterior este mentionata ca si asezare rurala in anul 1641. Cunoaste o dezvoltare mai ales dupa infiintarea unei exploatari de minereu de mangan si a statiei de posta intre 1770-1780. In 1857 apare deja ca si targ iar in 1908 este declarata oras. In prezent este municipiu (statut dobandit la data de 7 iulie 2000) cu aproximativ 17650 de locuitori si cu 3 localitati in subordine administrative (Roşu, Todireni, Argestru).

Vatra Dornei se numara printre cele mai frumoase statiuni balneaclimaterica din Romania, fiind inconjurata de muntii Giumalau, Rarau, Bistrita, Calimani. Ca urmare statiunea beneficieaza de un climat subalpin, tonic si stimulent, cu aer curat , lipsit de praf si alergeni. Temperatura medie anuala este de 5,2 grade iar cea a lunii iulie de 15 grade. Numarul zilelor in care stratul de zapada se mentine este de peste 120 pe an ceea ce face din Vatra Dornei o destinatie ideala pentru cei care practica sporturile de iarna. In statiune exista partie de bob, schii si de sanie. De asemenea exista o linie de telescaun lunga de 3,2 km ce leaga statiunea cu vf. Dealului Negru (1300 metrii).

Vatra Dornei este cunoscuta in acelasi timp si pentru izvoarele minerale feruginoase, carbogazoase, magneziene, calcice, sodice, hipotone si pentru namolul de turba adus de la Poiana Stampei. Acestea se utilizeaza in tratarea afectiunilor cardiovasculare, afectiunilor reumatismale (artroze, poliartroze, tendinoze, spondiloze cervicale, lombare si dorsale), afectiuni posttraumatice (stari dupa entorse, fracturi si luxatii), afectiuni endocrine (boala Basedow)

In Vatra Dornei se efectueaza o serie de proceduri terapeutice precum bai cu apa mineralizata incalzita, impachetari cu namol, fizioterapie, pneumoterapie, mofete, buvete cu apa minerala, sauna, sali de gimnastica medicala.

Din statiune puteti sa porniti in drumetiii in Muntii Rarau, Ousoru, Calimani, Pietrosu Bistritei, Giumalau.

Cum ajungeti in Vatra Dornei

Cu autoturismul

Prin DN17 de la Suceava, Radauti sau prin DN18 de la Sighetu Marmatiei.

Cu trenul

Prin gara Vatra Dornei Bai pe linia Bucuresti-Suceava-Vatra Dornei sau pe linia Cluj Napoca-Ilva Mica-Suceava

Cu avionul

Prin aeroportul Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto.


Info utile


Conform unei legende populare pe vremui asezarea s-ar fi numit Vatra Dorinei, dupa numele unei ciobanite. Aceasta ar fi fost ucisa din greseala de catre o sageata a voievodului Dragos Vodaref: 192

Comentarii pentru Vatra Dornei


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


stefan gabriel balan
19 March 2007
este un loc forte frumos unicat .multumesc
dan
21 December 2007
exista aeroport si la suceava

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii