Loading
Stema Timișoara

Timișoara

  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Timișoara (Temesvar in limba maghiara) este situat in centrul Campiei de Vest pe canalul Bega si este resedinta judetului Timis. Este un important centru universitar si al 4 lea oras din tara ca numar de locuitori cu o populatie de 329000 locuitori.

Cele mai vechi urme de locuire de pe teritoriul Timișoarei dateaza inca din Neolitic aici fiind o asezare care se presupune ca a apartinut triburilor tracilor de nord. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1212 si la fel ca multe alte asezari din tara noastra a fost distrusa de catre tatari in anul 1241 insa asezarea a fost reconstruita rapid devenind un important centru militar si economic si este mentionat ca oras in anul 1342. In secolele urmatoare Timișoara a avut un loc privilegiat in viziunea mai multor conducatori aici construindu-si un castel regele Ungariei Robert de Anjou iar apoi voievodul Iancu de Hunedoara reface o parte din vechea cetate. Un moment important este consemnat la 15 iulie 1514 cand nu departe de Timișoara trupele lui Ioan Zapolya infrang armata lui Gheorghe Doja. La 26 iulie 1552 orasul este cucerit de trupele imperiului otoman si este transformat in resedinta pasalacului Timișoara. Stapanirea otomana dureaza pana la 18 octombrie 1716 cand trupele austriece aflate sub comanda lui Eugeniu de Savoia elibereaza orasul. In secolele urmatoare orasul cunoaste o dezvoltare de proportii atat sub aspect economic cat si cultural.

Timișoara are un rol important si in istoria moderna a Romaniei fiind fiind primul oras liber din Romania comunista. In noaptea dintre 15 si 16 decembrie 1989 autoritatile comuniste intervin in forta pentru a-l evacua pe preotul reformat Laszlo Tokes din locuinta sa. O multime de oameni s-au adunat a doua zi pentru a protesta impotriva acestor evenimente. Interventia in forta a fortelor de securitate atrage dupa sine declansarea altor proteste in alte orase din Romania si duce la caderea regimului comunist. In urma acestor evenimente Timisoara capata la 12 ianuarie 1990 statutul de oras martir.

Cum ajungeti in Timișoara

Cu autoturismul

Depinzand de punctul de plecare pe drumurile: DN 6 (dinspre București), DN 7 (dinspre Brașov), DN 69,79 (dinspre Oradea)

Cu trenul

Timișoara dispune de mai multe statii de cale ferata cea mai importanta fiind Timișoara Nord.

Cu avionul

Timișoara dispune de un aeroport international (Cod IATA: TSR) ce poarta numele lui Traian Vuia si este al doilea aeroport din Romania ca volum de pasageri si marfuri. Acest aeroport este aeroport de rezerva pentru aeroporturile București Otopeni, Ferihegy Budapesta si Belgrad.
ref: 51

Comentarii pentru Timișoara


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă