Loading
Stema Râmnicu Vâlcea

Râmnicu Vâlcea

Municipiul resedinta de judet Râmnicu Vâlcea cu 118000 locuitori este situat in judetul Vâlcea, in zona Subcarpaților Getici, la poalele dealurilor Capelei, Cetățuia, Petrișor, pe dreapta raului Olt la 15 km aval de iesirea acestuia din defileul de la Cozia, la o altitudine de 240-265 m. Declarat municipiu in 1968, in prezent Râmnicu Vâlcea are aproximativ 120350 locuitori, este resedinta judetului Vâlcea si are in subordine administrativa 13 localitati componente (Aranghel, Căzănești, Copăcelu, Dealu Malului, Fețeni, Goranu, Lespezi, Poenari , Priba , Râureni , Săliștea , Stolniceni , Troian)

Urmele de locuire descoperite in localitatea componenta Stolniceni atesta prezenta unui castru roman si a unei asezari civile care se pare ca a purtat numele de Buridava. Prima mentiune documentara a localitatii Râmnicu Vâlcea dateaza insa din 1370. In aceea perioada aici si-a avut resedinta domneasca Vlaicu Vodă (Vladislav I). Acesta a infiintat aici Mitropolia Noul Severin care este transformat mai tarziu in Episcopia Râmnicului si a Noului Severin de catre Radu cel Mare. Numele sub care apare asezarea in documentele vremii difera fiind amintit ca si Noul Severin, Râmnicu de Sus, Târgu Râmnicului, Râbnic, Râbnicul de Vâlcea, Râmnicu pe Olt iar mai tarziu in 1533 intr-un document al lui Vodă Vlad Vintilă apare sub numele de Râmnic. In 1388 Mircea cel Bătrân foloseste intr-unul din documentele emise de domnia sa de "moara de la Râmnic" pe care ar fi daruit-o Dan I Voievod.

Orasul cunoaste o dezvoltare accelerata in secolul 16 atunci cand aici este construita o Curte Domneasca intarita si care a folosit ca si resedinta lui Pătrașcu cel Bun - tatal lui Mihai Viteazul. Insa tot in aceasta perioada cunoaste si atacuri frecvente ale ostilor turce si tatare dar mai tarziu si a trupelor imperiului habsburgic. Un alt eveniment negativ ce se leaga de Râmnicu Vâlcea este asasinarea de catre boierii Neagoe si Drăgan a domnitorului Radu de la Afumați pe dealul numit Cetățuia (in nordul orasului).

Orasul devine resedinta judetului Râbnic iar odata cu domnia lui Constantin Brâncoveanu cunoaste o dezvoltare culturala deosebita. Acesta il aduce aici pe Antim Ivireanul ca sa se ocupe de tiparnița instalata in Episcopie. Primele carti tiparite aici sunt Tomul bucuriei si Antologhion, Gramatica slavoneasca si Trâmbița româneasca iar mai tarziu in 1787 aici apare Gramatica (Observații sau băgări de seamă asupra regulelor și orânduelelor gramaticii românești) (prima in limba romana). Aceasta din urma lucrare a fost intocmita de Ienăchiță Văcărescu.

Dezvoltarea economica si culturala continua si in secolele 19 si 20 astfel incat dupa 1950 se contureaza aspectul actual al municipiului Râmnicu Vâlcea. Cu obiectivele sale turistice si cu cele din jur Râmnicu Vâlcea poate fi o destinatie interesanta atat vara cat si iarna.

Cum ajungeti in Râmnicu Vâlcea

Cu autoturismul

Prin drumul european E81 de la București sau de la Sibiu, prin DN 67 de la Târgu Jiu, prin DN 65C de la Craiova 

Cu trenul

Prin gara Râmnicu Vâlcea aflata pe linia București - Sibiu - Arad 

Cu avionul 

Prin aeroportul din Sibiu sau cele din București si de acolo cu mijloace auto. 
ref: 403

Comentarii pentru Râmnicu Vâlcea


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă