Judeţul Alba
Judetul Alba este situat în partea central vestică a României pe cursul râului Mures și al afluenților săi, fiind limitat de județul Cluj la nord, județul Bihor și județul Arad la nord-vest, județul Vâlcea la sud, județul Sibiu la est și județul Mures la est și nord-est.
In aceste limite suprafața județului Alba este de 6242 kmp ceea ce reprezintă aproximativ 2,6% din suprafața României.
Populație
Localitățile importante din județ sunt : Alba Iulia (reședință de județ), Abrud, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Sebes, Teiuș, Zlatna. În acestea și în localitățile rurale trăiesc în total aproximativ 382.000 locuitori.
Relief
Relieful cuprinde 3 unități majore și anume Munții Apuseni (Trascău, Metaliferi, Bihor), Carpații Meridionali prin unități din grupa Parâng (Șureanu, Cândrel) si Podișul Târnavelor (Podișul Târnavelor și Podișul Secașelor).
Climă
Clima este temperat continentală cu nuanțe în funcție de unitatea de relief (munte, podiș). Temperatura medie anuală variază între 7-9 grade Celsius cu veri calde și ierni răcoroase, cu vânturi ce bat din direcție vestică și cu fenomene de foehn pe alocuri.
Hidrografie
Apele sunt tributare bazinului Mureș (Sebeș, Târnave, Ampoi , Arieș, Geoagiu, Galda, Valea Vințului, Aiudu).
Turism
Județul Alba dispune de un potențial turistic semnificativ, fiind alături de județul Cluj inima Èšării Moților cu obiceiuri și tradiții specifice.
Pe lângă obiectivele turistice antropice importante (Cetatea Alba Iulia, Cetatea Aiud, clădirile medievale din orașe, Galeriile Romane din Roșia Montană) județul Alba se remarcă și prin obiective naturale de prim rang: Peștera Scărișoara, Peștera Huda lui Papară, Cheile Râmețului, Detunatele.
docea ligiu