Loading
Stema judetului Arad

Judeţul Arad

Pozitia judetului Arad in Romania
Arad


Judet situat in partea de vest a Romaniei pe cursul raului Mures. Altitudinea variaza de la  1486 (Vf. Gaina) la est si 90 m la vest pe malul raului Mures. Judetul Arad se invecineaza cu judetele: Timis (sud), Hunedoara, Alba (est), Bihor (nord) precum si cu Ungaria la vest.
In aceste limite are o suprafata de 7654 kmp (3,25% din teritoriul national) si o populatie de 475000 locuitori.

Cele mai importante localitati urbane sunt: Arad (resedinta de judet cu 185000 locuitori), Chisineu Cris, Curtici, Ineu, Lipova, Nadlac, Pancota, Sebis.

Relieful este reprezentat de Muntii Apuseni cu subunitatile Codru Moma (Vf. Plesu de 1112 m), Zarand (Vf. Highis de 860 m, Vf. Drocea de 836 m) precum si Dealurile Vestice (200-410m) si Campia de vest. Sunt prezente si depresiunile de tip golf (Zarand - Gurahont - Halmagiu).

Clima este temperat continental moderata cu ieri mai blande si cu veri calduroase si cu temperaturi medii de 10-11 grade Celsius in zona de campie si 6 grade Celsius in zonele inalte. Precipitatii se incadreaza in intervalul de 700 mm in zona de campie si 1000 mm in zona montana. Vanturile predominante sunt cele din vest, sud-vest si nord-vest.

Hidrografia este reprezentata de Mures, Crisul Alb, Crisul Negru, Cigherul, Segreusul, Teuzul. In zona de campie a fost construita o vasta retea de canale pentru drenarea terenurilor agricole.

Comentarii pentru Arad


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii