Loading
Stema judetului Arges

Judeţul Arges

Pozitia judetului Arges in Romania
Arges


Judet in partea central sudica a Romaniei pe cursul superior al raului Arges. Este limitat de judetele Sibiu si Brasov la nord, Teleorman la sud, Dambovita la est, Valcea si Olt l vest. Intre aceste limite are o suprafata de 6826 kmp (2,9% din teritoriul tarii) si o populatie de 672 000 locuitori.

Principalele orase din judet sunt: Pitesti (resedinta de judet, 185 000 locuitori), Campulung, Curtea de Arges, Colibasi, Mioveni, Costesti, Topoloveni.

Relieful este reprezentat de treai mari unitati naturale si anume treapta montana cu subunitatile: Muntii Fagarasi (vf. Moldoveanu - 2544 m - cel mai inalt varf din Romania, vf. Negoiu - 2535 m), Leaota, Piatra Craiului, Iezer-Papusa (2462 m), Ghitu, Fruntii. Unitatile intermediare de deal si de podis sunt reprezentate de Subcarpatii Getici si de Podisul Getic (Candesti, Cotmeana). In ultima treapta cea de campie se inscriu campiile Gavanu Burdea si Campia Pitestiului.

Clima este temperat continentala diferentiata in functie de relief cu temperaturi medii anuale cuprinse intre -2 (zona montana inalta) si 10 grade (zonele joase de campie). Precipitatiile asemenea temperaturilor sunt repartizate neuniform cu valori mai mari in zona montana ce scad inspre zonele joase. Vanturile dominante sunt cele de vest si nord-vest.

Hidrografia este tributara colectorului principal si anume Argesul care colecteaza direct sau indirect cea mai mare parte a raurilor de pe teritoriul judetului. Principalele rauri sunt: Valsan, Raul Doamnei, Raul Targului, Vedea, Cotmeana, Teleorman, Neajlov, Budisteanca, Bratia, Bughea, Rancaciov, Carcinov. Lacurile glaciare din munti sunt de asemenea prezente, dintre acestea ramarcandu se: Capra, Caltun, Paltinu, Buda, Podu Giurgiului.

 


Info utile

Harta interactiva a judetului Arges

 

Comentarii pentru Arges


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


mihaela
27 aprilie 2009, 14:40
desi este atat de scurt este foarte bun

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii