Loading
Stema judetului Bihor

Judeţul Bihor

Pozitia judetului Bihor in Romania
Bihor


Judet in partea de nord-vest a Romaniei la granita cu Ungaria fiind asezat pe cursul Crisului Repede si a Crisului Negru.

Este limitat de judetele: Alba, Cluj, Salaj (est), Satu Mare (nord), Arad (sud) precum si de granita cu Ungaria in vest. Intre aceste limite are o suprafata de 7544 kmp (3,2% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 634000 locuitori.

Principalele orase sunt: Oradea (resedinta de judet), Beius, Marghita, Salonta, Stei, Vascau, Nucet, Alesd, Valea lui Mihai.

Relieful este dispus in trepte fiind prezente toate unitatile majore (munte, deal, campie). Treapta cea mai inalta este reprezentata de Muntii Bihoriului cu varful Cucurbata Mare (1849 m), Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului si Plopis situate in partea estica a judetului. Intre aceste unitati montane patrund depresiunile Beius si Vad-Borod. Urmatoarea treapta este cea a dealurilor cu subunitati ale Dealurilor de Vest (Dealurile Barcaului, Dealurile Oradiei). Cea mai vestica treapta si totodata cea mai joasa este treapta campiilor (Campia de Vest).

Clima este continental moderata fiind prezenta si etajarea specifica, predominanta este circulatiei aerului umed din vest, nord-vest, cu precipitatii neuniform repartizate. Vanturile dominante sunt cele din vest, nord-vest, sud-vest. In statiunea Stana de Vale din judetului Bihor se inregistreaza cele mai mari cantitati de precipitatii din tara (1200-1400 mm).

Hidrografia este reprezentata de Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru care curg de la est la vest. Demn de mentionat este lacul Petea cu apa termala in acesta fiind prezenta o planta (Nymphaea lotus thermalis) si o specie animala (Melanopsis parreyssi) relicta.
Lacuri artificiale importante sunt: Cefa, Inand, Madaras.

Comentarii pentru Bihor


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii