Loading
Stema judetului Braila

Judeţul Braila

Pozitia judetului Braila in Romania
Braila


Judet situat in sud-estul Romaniei in partea estica a Campiei Romane fiind limitat la est de cursul inferior al Dunarii. Judetele vecine: Galati (nord), Vrancea (nord-vest), Buzau (vest), Ialomita (sud), Tulcea, Constanta (est). Intre aceste limite are o suprafata de 4766 (1.99%) din teritoriul tarii si o populatie de 389000 locuitori.

Principalele orase: Braila (resedinta de judet), Faurei, Ianca, Insuratei.

Relieful este dominat de campie (Campia Romana - cu subunitatile Campia Brailei, Campia Calmatuiului, Campia Siretului Inferior) precum si de lunca Dunarii iar altitudiniile rareori depasesc 50 m. Sunt prezente asa numitele crovuri (ce se formeaza prin tasarea depozitelor de loess) cu acumulari de ape ce formeaza unoeri lacuri.

Clima este temperat continentala moderata cu veri calduroase si ierni geroase fiind prezente si viscolele in timpul iernii. In judetul Braila s-a inregistrat maxima termica absoluta din Romania respectiv de 44,5 grade Celsius la statia meteorologica Ion Sion.
Precipitatiile sunt reduse cantitativ cu valori de 450 mm anual si cad preponderent in perioada calda a anului. Vanturile dominant sunt cele din directie nord, nord-vest.

Hidrografia este preponderent alohtona (isi are izvoarele in afara judetului) si este reprezentata de Dunare cu afluentii sai. Lacurile sunt fie lacuri de crov (Ianca, Lacu Sarat, Plopu, Lutu Alb, Movila Miresii) fie limane fluviatile (Ciulnita, Caineni, Balta Alba).

Comentarii pentru Braila


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii