Loading
Stema judetului Covasna

Judeţul Covasna

Pozitia judetului Covasna in Romania
Covasna


Judeţul Covasna este situat in partea centrală a României, în curbura internă a Carpaţilor şi în sud estul Podişului Transilvaniei. Este delimitat de judeţul Harghita la nord, judetul Braşov la sud-vest, judetul Buzău la sud-est, judetul Vrancea la est si judetul Bacău la nord-est. Are o intindere de 3710 kmp (1,6% din teritoriul tarii - ca intindere ocupa locul 39 dintre judete).

Populatia este de 222 000 locuitori (2002).Judetul are in componenta 2 municipii: Sfântu Gheorghe (reşedinţa de judeţ) şi Târgu Secuiesc precum şi 3 orase: Covasna, Baraolt, Întorsura Buzăului.

Munţii VranceiRelieful este predominat de muntii Muntii Vrancei (Muntii Breţcu) si Munţii (Clăbucetele) Întorsurii pe laturile estică si sudică precum şi muntii Bodoc si Baraolt in nord si vest. De asemenea pe teritorul judetului patrund si muntii Nemira in nord-vest si grupa muntilor Buzăului (Siriu, Penteleu) in sud-est. Cel mai inalt punct din judet este varful Lăcăuţi (1777 m) unde se afla si o statie meteorologica permanenta. Peste teritoriul judetului se suprapune si o parte importanta a Depresiunii Braşov - mai exact subbazinul Târgu Secuiesc care are aspect de campie pe alocuri. In apropiere de Reci se afla si niste dune de nisip fixata de un mestecăniş (declarată rezervaţie naturală). Alte bazine depresionare sunt Depresiunea Comandău, Depresiunea Baraolt si Depresiunea Întorsurii.

Clima este temperat continentala moderata cu veri relativ calde si ierni geroase (frecvente sunt inversiunile termice care cauzeaza temperaturi extrem de scazute mai ales in Depresiunea Întorsurii). Dintre vanturi cel mai important este Nemira (vant local) care frecvent produce viscole. Valoriile medii anuale ale temperaturii variaza intre 2-9 grade Celsius.

Hidrografia este alcatuita din Oltul cu afluentii sai dintre care cel mai important este Râul Negru precum si raurile tributare bazinului Buzău (Bâsca Mare, Bâsca Mică).Lacurile sunt putine si sunt utilizate ca helesteie si pentru agrement: lacurile de la Reci si lacul Pădureni. Datorita situarii in aureola mofetica a Carpatilor sunt prezente o serie de izvoare minerale care sunt utilizata in cure balneare in statiunile: Covasna (peste 1000 de izvoare), Bodoc, Biborţeni, Bixad, Malnaş, Vâlcele.

Judeţul Covasna se remarcă din punct de vedere turistic prin multitudinea de ape minerale, prin munţii săi acoperiţi de păduri de brad şi fag, cu obiceiurile şi tradiţiile locuitorilor din zonă, prin portul popular şi arta populară secuiască.

Dacă sunteţi în judeţ atunci vă recomandăm să vizitaţi următoarele obiective turistice:

  • Planul Înclinat de la Covasna
  • Mestecănişul de la Reci
  • Comuna Comandău
  • Balta Dracului din Covasna
  • Staţiunea Covasna
  • Peştera Puturosul din Balvanyos
  • Muzeul Haszmann Pal din Cernat
  • Cheile Vârghişului

Comentarii pentru Covasna


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


adrian matei
24 July 2009, 01:41
Buna ziua!Vreau sa intreb daca lacul Moacsa-Padureni este declarat rezervatie naturala,am auzit ca este foarte frumos acolo si am vrea sa il vizitam.Va multumim
Danny13
29 January 2010, 16:14
Eu am fost in tabara la Padureni erau multi turisti , exista chiar si un loc pentru campare (asta era vara trecuta) daca ajungi acolo si nu e asa sa nu ma injuri pe mine!

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii