Loading
Stema judetului Iasi

Judeţul Iasi

Pozitia judetului Iasi in Romania
Iasi


Judetul Iasi este situat in partea nord-estica a Romaniei, in Podisul Moldovei, in bazinul raului Prut si al raului Siret. Este limitat de judetele: Botosani (nord), Suceava (nord-vest), Neamt (sud-vest), Vaslui (sud) respectiv de raul Prut si granita cu Republica Moldova in est.

Intre aceste limite are o suprafata de 5476 kmp (2,3% din teritoriul Romaniei) si 840000 locuitori.

Principalele orase sunt: Iasi (resedinta de judet), Harlau, Pascani, Targu Frumos

Relieful este format din subunitatile Podisului Moldovei cu aspectul unui podis inalt si fragmentat alcatuit din platouri si dealuri usor inclinate cu inaltimi de 250-500 m. Subunitatile importante sunt Podisul Sucevei cu altitudinile cele mai mari (Dealul Mare - 593 m), situata in vestul judetului; Podisul Central Moldovenesc (Dealul Tansa - 466 m); Campia Moldovei - situata in arealul central estic , delimitata de Coasta Iasilor la sud; Campia Jijiei Inferioare - fragmentata de rauri.

Clima este temperat contintentala cu influente estice si un pronuntat caracter de continentalism (amplitudini termice mari). Iernile sunt deosebit de reci si sunt frecvente viscolele, verile sunt calduroase si precipitatii reduse. Valorile temperaturii medii anuale oscileaza intre 8 si 9,6 grade Celsius.

Reteaua hidrografica este dominata de Prut si Siret cu afluentii lor. Pe un sector restrans  raul Moldova trece prin judet. Un alt rau important este Jijia cu afluentii sai: Bahlui, Miletin, Barlad. Judetul Iasi dispune de un mare numar de lacuri artficiale (iazuri si helesteie) construite de-a lungul raurilor in serie. Datorita numarului mare le mentionam doar pe cele mai importante: Gurguiata, Cucuteni, Aroneanu, Podu Iloaiei, Tansa, Larga-Jijia.

Comentarii pentru Iasi


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii