Loading
Stema judetului Mures

Judeţul Mures

Pozitia judetului Mures in Romania
Mures


Judetul Mures este situat in partea centrala a tarii, in bazinul raului Mures, in centrul Podisului Transilvaniei. Este limitat de judetele Bistrita Nasaud, Suceava (nord), Harghita (est), Brasov, Sibiu (sud), Alba, Cluj (vest). Intre aceste limite are o suprafata de 6714 kmp (2,8% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 603000 locuitori.

Principalele orase sunt Targu Mures (resedinta de judet), Iernut, Ludus, Reghin, Sighisoara, Sovata si Tarnaveni.

Relieful este variat insa predomina dealurile si podisurile cu altitudini de 400-600 metrii ce apartin fie de Podisului Transilvaniei fie de Subcarpatii Transilvaniei. In nord si in est intalnim formatiuni muntoase ce apartin de Muntii Calimani si de Muntii Gurghiu.

Clima este temperat continentala moderata cu temperaturi medii anuale in jurul valorii de 8 grade Celsius iar numarul zilelor cu inghet trece de 120 pe an. Vanturile predominante sunt cele din nord-vest.

Hidrografia este tributara bazinului Mures cu afluentii sai:Rastolita, Ilva, Bistra, Niraj, Gurghiu , Paraul de Campie, Comlod, Lut, Tarnava Mare, Tarnava Mica. Lacurile cele mai importante sunt lacurile sarate de la Sovata: Ursu, Alunis, Verde, Rosu, Sohat. Alte lacuri importante din punct de vedere piscicol sunt iazurile de la Zau de Campie, Taureni, Bujor, Faragau.

Comentarii pentru Mures


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


polgar
2 October 2009, 19:56
Zona frumoasa,interesanta..pitoresca,este bine ca se mai pastreaza traditia,oameni sunt buni,sinceri

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii