Loading
Stema judetului Olt

Judeţul Olt

Pozitia judetului Olt in Romania
Olt


Judetul Olt este situat in partea sudica a Romaniei pe cursul inferior al raului Olt. Este limitat de judetele: Valcea (nord-vest), Dolj (vest), Teleorman, Arges (est) respectiv de granita cu Bulgaria in sud. Intre aceste limite are o suprafata de 5498 kmp (2,3% din teritoriul Romaniei) si 510000 locuitori.

Principalele orase sunt: Slatina (resedinta de judet), Bals, Caracal, Corabia, Draganesti Olt, Piatra Olt, Scornicesti.

Relieful este dominat de campii alaturi de care se regasesc unitati de podis, altitudinile descresc in general de la nord la sud. In partea nordica a judetului se remarca portiuni restranse din Piemontului Getic (Podisul Cotmeana) iar inspre centru de la Slatina pana la Dunare, se intinde o portiune din Campia Romana (Campia Boianului, Caracalului, Burnazului) iar in extremitatea sudica a judetului se intinde Lunca Dunarii.

Clima este temperat continentala cu veri deosebit de calde si ierni in general mai blande. Valorile medii ale temperaturii anuale sunt printre cele mai mari din tara respectiv 11 grade Celsius iar precipitatiile variaza intre 450 si 550 mm. Masele de aer au o directie vest-est si sunt prezente vanturile neregulate precum Crivatul (iarna) sau Baltaretul.

Hidrografia este tributara Dunarii cel mai  important afluent de ordinul I fiind Oltul care se prezinta ca si un ax median al judetului strabatandu-l de la nord la sud pe o distanta de 160 km, colectand pe acest sector Oltetul, Tesluiului, Darjovul. Lacurile sunt fie lacuri de crov sau lunca (Potelu) fie lacuri artificiale create mai ales pe Olt (Strejesti, Zavideni, Dragasani).

Comentarii pentru Olt


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii