Loading
Stema judetului Salaj

Judeţul Salaj

Pozitia judetului Salaj in Romania
Salaj


Judetul Salaj este situat in partea de nord-vest a Romaniei, la contactul dintre Podisul Transilvaniei si Dealurile de Vest. Este limitat de judetele Satu-Mare, Maramures (nord), Bihor (sud-vest), Cluj (sud-est). Intre aceste limite are o suprafata de 3864 kmp (1,62% din teritoriul Romaniei) si aproximativ 260000 locuitori.
Principalele orase sunt: Zalau (resedinta de judet), Cehu Silvaniei, Jibou, Simleul Silvaniei.
Relieful este variat si se compune in mare parte din dealurile ce alcatuiesc zona de scufundare si fragmentare dintre Carpatii Occidentali si Carpatii Orientali. Din zona Muntilor Apuseni patrund doua ramificatii cu aspect montan si anume Muntii Meses (Vf. Magura Priei - 996 m) si Muntii Plopis, Zonele depresionare sunt reprezentate de Depresiunea Almasului, drenata de valea Almasului si Depresiunea Guruslau (pe Valea Somesului), formatiunile deluroase de Podisului Somesan, de 150-300 m, cu dealuri strabatute de vaile largi ale Barcaului, Crasnei. Zona de campie se remarca prin luncile largi ale raurilor Somes, Barcau si Crasna.
Clima este temperat continental moderata, cu temperaturi medii anuale variind intre 7 si 9 grade Celsius si cu vanturi din directia dominanta sud-vest si sud-est.
Hidrografia este tributara in mare parte Somesului cu afluentii sai Almasul si Crasna alaturi de Agrij, Barcau, Valea Zalaului si Salaj. Singurul lac demn de mentionat este lacul de lunca Balta Cehei cu un volum de 182000 mc.

Comentarii pentru Salaj


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


anamaria
7 iunie 2011, 06:56
gresit,nu este comuna CHEUD ci Napradea(prost informati)
eugen serban
21 octombrie 2011, 14:34
Buna,dupa populatia existenta,CHEUDU ar trebui sa fie comuna,populatia celor 5 localitati e de aproximativ 3100 de locuitori,din care cheudu are apoximativ 1000 deci celelalte localitati cu putin depasesc 500 de locuitori,nu se va intampla asta,dar trebuie sa ia in consideratie si numarul de locuitori existent,care nu prea au nici o facilitate satul cheud

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii