Loading
Stema judetului Satu Mare

Judeţul Satu Mare

Pozitia judetului Satu Mare in Romania
Satu Mare


Judetul Satu Mare este situat in nord-vestul Romaniei in bazinul raului Somes la contactul Campiei de Vest cu Podisul Somesan si cu Carpatii Orientali. Este delimitat de judetele Maramures (est), Salaj (sud-est)j, Bihor (sud) respectiv granita cu Ungaria in vest si granita cu Ucraina in nord. Intre aceste limite are o suprafata de 4418 kmp (1,85% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 391000 locuitori.

Principalele orase din judetul Satu Mare sunt: Satu Mare (resedinta de judet), Ardud, Carei, Negresti-Oas, Tasnad.

Relieful este variat si se prezinta sub forma unui amfiteatru cu trepte ce coboare de la est spre vest. Cele doua trepte majore sunt cea de campie (dominanta): Campia Somesului, Campia Carei ambele fiind fragmentate de vaile raurilor ce le strabat; treapta montana este prezenta prin Muntii vulcanici Oas si Gutai apartinand de Grupa Nordica a Carpatilor Orientali - cu inaltimi de 1200 m ce delimiteaza Depresiunea Tara Oasului.

Climatul este continental moderat cu o evidenta etajare pe trepte altitudinale. Temperaturile medii anuale variaza intre 5 grade in zonele montane si 9,7 grade in Campia Carei. Canturile dominante sunt cele sud-vestice si sud-estice.

Hidrografia este tributara Somesului, Crasnei si Turului care au cursurile amenajate si indiguite datorita frecventelor inundatii produse in cursul secolelor trecute. Singurul lac important din judetul Satu Mare este cel de la Calinesti-Oas care este un lac artificial cu o suprafata de 365 de hectare si un volum de 7,4 milioane mc.

 


Info utile

 

Linkuri externe:

Harta interactiva a judetului Satu-Mare 

 

Comentarii pentru Satu Mare


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ionut
21 iunie 2009, 12:09
Acest judet este special pentru mine dar orasu Satu Mare este orasul meu natal.Imi place aici,doar ca imi fac optar la bicicleta din cauza gropilor.Daca feresc una dau in alta.In rest ii acceptabil.
calin (pt strandul termal)
27 martie 2010, 04:22
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii