Loading
Stema judetului Satu Mare

Judeţul Satu Mare

Pozitia judetului Satu Mare in Romania
Satu Mare


Judetul Satu Mare este situat in nord-vestul Romaniei in bazinul raului Somes la contactul Campiei de Vest cu Podisul Somesan si cu Carpatii Orientali. Este delimitat de judetele Maramures (est), Salaj (sud-est)j, Bihor (sud) respectiv granita cu Ungaria in vest si granita cu Ucraina in nord. Intre aceste limite are o suprafata de 4418 kmp (1,85% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 391000 locuitori.

Principalele orase din judetul Satu Mare sunt: Satu Mare (resedinta de judet), Ardud, Carei, Negresti-Oas, Tasnad.

Relieful este variat si se prezinta sub forma unui amfiteatru cu trepte ce coboare de la est spre vest. Cele doua trepte majore sunt cea de campie (dominanta): Campia Somesului, Campia Carei ambele fiind fragmentate de vaile raurilor ce le strabat; treapta montana este prezenta prin Muntii vulcanici Oas si Gutai apartinand de Grupa Nordica a Carpatilor Orientali - cu inaltimi de 1200 m ce delimiteaza Depresiunea Tara Oasului.

Climatul este continental moderat cu o evidenta etajare pe trepte altitudinale. Temperaturile medii anuale variaza intre 5 grade in zonele montane si 9,7 grade in Campia Carei. Canturile dominante sunt cele sud-vestice si sud-estice.

Hidrografia este tributara Somesului, Crasnei si Turului care au cursurile amenajate si indiguite datorita frecventelor inundatii produse in cursul secolelor trecute. Singurul lac important din judetul Satu Mare este cel de la Calinesti-Oas care este un lac artificial cu o suprafata de 365 de hectare si un volum de 7,4 milioane mc.

 


Info utile

 

Linkuri externe:

Harta interactiva a judetului Satu-Mare 

 

Comentarii pentru Satu Mare


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii