Loading

Judeţul Suceava

Pozitia judetului Suceava in Romania
Suceava


Judetul Suceava este situat in partea de nord a Romaniei in nordul Moldovei, in bazinele superioare al raurilor Bistrita si Siret. Este delimitat de judetele: Botosani, Iasi (est), Neamt,  Harghita, Mures (sud) Maramures, Bistrita-Nasaud, (vest) respectiv de granita cu Ucraina in nord. Intre aceste limite are o suprafata de 8553 kmp (3,59% din teritoriul Romaniei) si aproximativ 719000 locuitori.

Principalele orase din judetul Suceava sunt: Suceava (resedinta de judet), Campulung Moldovenesc, Falticeni, Gura Humorului, Radauti, Siret, Solca, Vatra Dornei.

Relieful este dominat de munti dar se regasesc si zone de dealuri si podisuri. Zona montana apartine grupei nordice si centrale a Carpatilor Orientali (Muntii Calimani, Muntii Rarau si Giumalau, Muntii Bargaului, Obcinele Bucovinei, Stanisoara, Bistritei). Acestia sunt despartiti printr-o serie de depresiuni si culoare de vale precum: Depresiunea Dornelor, Depresiunea Campulung Moldovenesc-Gura Humorului, Culoarul Moldovei. Dintre unitatile de deal si podis demne de mentionat sunt Podisul Sucevei si portiuni din Subcarpatii Neamtului.

Clima este temperat continentala cu diferentieri mari intre vara si iarna. Iernile sunt deosebit de reci si cu cantitati mari de zapada iar verile sunt mai racoroase. Temperaturile medii anuale variaza intre 0 grade pe culmile muntilor si 8 grade in Podisul Sucevei. Precipitatiile sunt de asemenea diferentiate pe trepte de relief variind intre 550 si 1200 mm. Vanturile dominante sunt cele vestice. 

Hidrografia este tributara raului Siret care colecteaza apele prin afluentii sai: Bistrita (cu Dorna, Neagra Sarului, Neagra Brostenilor), Moldova (cu Moldovita, Suha, Humor), Suceava (cu Sucevita, Solonet, Solca, Brodina). Lacurile sunt putine si in mare parte amenajate in scop piscicol.

Comentarii pentru Suceava


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


lacri
12 April 2010, 19:03
este judetul meu natal..imi place foarte mult acest judet..aceasta prezentare ma ajutat foarte mult....multumesc celui ce a realizato
elena
25 July 2010, 01:29
Sunt foarte emotionata de cate ori intru intr-o pagina din judetul meu.Mi-ar face placere sa vad mai multe documentale si istorii despre bosanci.
Va multumesc.Elena .

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii