Loading
Stema judetului Timis

Judeţul Timis

Pozitia judetului Timis in Romania
Timis


Judetul Timis este situat in partea vestica a Romaniei in Campia de Vest la granita cu Ungaria si Serbia. Este limitat de judetele: Arad (nord), Hunedoara (est), Caras-Severin (sud-est) precum si de granita cu Ungaria si Serbia in vest. Intre aceste limite are o suprafata de 8697 kmp (3,6% din teritoriul tarii) si o populatie de 689000 locuitori.

Principalele orase sunt: Timisoara (resedinta de judet), Buzias, Deta, Faget, Jimbolia, Lugoj, Sannicolau Mare

Relieful este dominat de Campia de Vest (peste 85% din teritoriul judetului) cu subunitatile Campia Timisului, Campia joasa a Muresului, Campia Arancai, Campia Jimboliei (campii joase), Campia Vingai, Campia Lugojului, Campia Barzavei (campii inalte). O alta forma de relief sunt Dealurile de Vest cu subunitatile Dealurile Dognecei si Dealurile Lugojului.

Clima este temperat continentala moderata cu unele influente sudice ceea ce au ca efect veri calduroase si ierni mai blande. Temperatura medie anuala atinge pe alocuri chiar si 11 grade Celsius iar precipitatiile sunt situate in jurul valoriii de 620 mm.

Hidrografia este reprezentata de Mures, Timis, Bega, Aranca, Barzava si afluentii acestora. Un element inedit este canalul Bega care este singurul rau canalizat din tara. Lacuri importante sunt: Satchinez, Verbunci, Ratu Mare, Petra.

Comentarii pentru Timis


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii