Loading
Stema judetului Tulcea

Judeţul Tulcea

Pozitia judetului Tulcea in Romania
Tulcea


Judetul Tulcea este situat in partea de est a Romaniei, in nordul Dobrogei. Este delimitat de judetele Constanta (sud), Braila (vest) si Galati (nord-est) precum si de Bratul Chilia respectiv granita cu Ucraina in nord si Marea Neagra in est. Intre aceste limite judetul Tulcea are o suprafata de 8499 kmp (3,55% din suprafata Romaniei) si aproximativ 265000 locuitori.

Principalele orase sunt: Tulcea (resedinta de judet), Babadag, Isaccea, Macin, Sulina.

Relieful este caracterizat prin imbinare celei mai noi portiuni din suprafata Romaniei cu cea mai veche unitate de relief din Romania respectiv Delta Dunarii (datand din Cuaternar) si muntii Muntii Macinului (cei mai vechi munti din Romania) avand cel mai inalt punct in Vf. Greci (Tutuiatu) - 467 m . Delta Dunarii impreuna cu complexul Razelm este situat in nord-estul judetului cu 4340 kmp, fiind a doua ca marime din Europa. Delta Dunarii s-a format prin colmatarea unui vechi golf marin cu sedimentele aduse de rau de-a lungul timpului. Are trei brate principale si anume Chilia cel mai nordic si cel mai nou, de 116 km, ce transporta 63% din totalul apelor Dunarii, Sf. Gheorghe cel mai vechi, de 118 km, care este tranzitata de 22% din ape, Sulina este cel mai scurt, doar 64 km insa este amenajat pentru navigatie si transporta 15% din apele Dunarii. Muntii Macinului sunt situati in sud-vestul Deltei Dunarii si alaturi de acesta se mai regasesc o serie de alte unitati precumi Podisul Casimcei, Tulcei, Babadag, Niculitel.

Clima este temperat continentala cu veri calde si ierni reci, cu precipitatii reduse cantitativ,  cu vanturi dominante din nord si nord-est.

Hidrografia este dominata de Dunare, raurile fiind mici (Telita, Taita, Slava) si se varsa fie in Dunare fie in lacurile de pe teritoriul judetului. Lacurile sunt foarte multe, mai ales in Delta Dunarii. Cele mai importante sunt: Jijila, Crapina, Telincea, Somova (fluviale), Fortuna, Gorgova, Matita, Tatanir, Lacu Rosu (deltaice), Razim, Golovita, Zmeica, Dranov, Ceamurlia, Babadag (litorale).


Comentarii pentru Tulcea


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


francisco delamiro
6 iunie 2009, 11:04
this cty is verry nice

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii