Gârda de Sus
- Populație: ~ 1850 locuitori
- Tip localitate: Comune
- Localitate: Gârda de Sus (Localități componente:Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncuşii, Dobreşti, Gârda Seacă, Gheţari, Hănăşeşti, Huzăreşti, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Plişti, Scoarţa, Snide, Suceşti)
Comuna Gârda de Sus este situata in judetul Alba, la poalele varfului Curcubăta Mare (1849 m), pe cursul superior al raului Arieş, la 740 m altitudine. Atestata documentar din 1909 comuna Gârda de Sus este compusa din 16 sate in afara de resedinta si anume: Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncuşii, Dobreşti, Gârda Seacă, Gheţari, Hănăşeşti, Huzăreşti, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Plişti, Scoarţa, Snide, Suceşti.
Gârda de Sus a devenit un nume de referinta in turismul din Muntii Apuseni si din Romania datorita prezentei pe teritoriul comunei a pesterii Scărişoara - una dintre cele mai interesante si egzotice pesteri din Romania. Tot pe teritoriul comunei se afla o serie de obiective turistice de larg interes precum Cheile Ordâncuşei, Pestera Poarta lui Ionel si multe alte pesteri de diferite dimensiuni. In Gârda de Sus veti găsi oameni primitori, o infrastructura turistica acceptabila si in continua crestere astfel incat puteti alege dintre o multime de pensiuni si cabane. Daca sunteti in Munţii Apuseni sau in judetul Alba, Gârda de Sus este un loc care trebuie vizitat neaparat.
Cum ajungeti in Gârda de Sus
Cu autoturismul
Prin DN 75 de la Oradea (prin Beiuş si Nucet) sau de la Turda (prin Baia de Arieş si Câmpeni)
Prin DN 74 apoi DN 74A si DN 75 de la Alba Iulia.
Cu trenul
Fiind situata intr-o zona montana singura optiune este sa folositi trenul pana la garile aflate la marginea Munţilor Apuseni (Garile: Câmpia Turzii, Alba Iulia, Beiuş) si de acolo sa folositi mijloace rutiere.
Cu avionul
Prin aeroporturile de la Oradea sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto.
ref: 418
Leo
munteanu liviu