Loading

Roşia Montană

Comuna Roşia Montană este situată judeţul Alba, la poalele nord-vestice ale Munţilor Metaliferi, la o altitudine de 700-800, pe cursul râului Roşia.

Comuna Roşia Montană are aproximativ 4100 locuitori şi este formată din 16 sate: Roşia Montană (reşedinţă de comună), Bălmoşeşti, Blideşti, Bunta, Cărpiniş, Coasta Henţii, Corna, Curături, Dăroaia, Gârda-Bărbuleşti, Gura Roşiei, Iacobeşti, Ignăţeşti, Şoal, Ţarina şi Vârtop.

Istoric

Localitatea Roşia Montană este cunoscută incă din perioada daco-romană sub numele de Alburnus Maior după cum atestă o tablă cerată ce datează din 6 februarie, anul 131. Se pare că aşezarea a fost întemeiată în timpul domniei lui Traian şi a fost populată cu mineri iliri aduşi din Dalmaţia fiind la acel moment cel mai important centru de extracţie a aurului de pe teritoriul Daciei. 

Info utile

  • Numele râului Roşia care străbate localitatea şi de la care îi provine şi numele localităţii - Roşia, se datorează culorii roşiatice a apei, acest lucru fiind un rezultat al conţinutului ridicat de minerale, în special fier
ref: 427

Comentarii pentru Roşia Montană


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă