Loading
Stema Arad

Arad

  • Populație: ~ 184000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Municipiul Arad este situat in vestul Romaniei, in Campia Aradului (subunitate a Campiei de Vest), pe cursul raului Mures. Detine rangul de municipiu din anul 1968 iar in prezent are aproximativ 184000 locuitori si este resedinta judetului Arad.

Teritoriul orasului Arad este locuit inca din Epoca Fierului (Hallstatt) dupa cum reiese din descoperirile facute la un sit arheologic din Arad. Cu toate acestea prima mentionare documentara a orasului dateaza din 1131 iar ulterior in 1329 este mentionat ca oras. Orasul are o istorie zbuciumata ce include participarea locuitorilor orasului la revolutia condusa de Gheorghe Doja si la rascoala impotriva nobilimii maghiare condusa de Ivan Nenada.

Orasul este ocupat de catre turci in anul 1550 si a fost anexat pasalacului turcesc Timisoara. Turcii construiesc aici o cetate si fac din oras resedinta unui hangeac (unitate administrativa). Orasul Arad este eliberat de sub ocupatia turceasca de catre Mihai Viteazul in 1600 dar numai pentru o perioada scurta deorece in 1616 turcii cuceresc din nou cetatea Aradului dar sunt la randul lor alungati de catre trupele habsburgice care impun autoritatea Imperiului Habsburgic si mai tarziu a Imperiului Austro-Ungar.

In aceasta perioada (1698-1701) este reconstruita cetatea dupa planurile lui Eugeniu de Savoia iar orasul intra intr-o perioada de dezvoltare atat economica cat si culturala. In 1812 la Arad se infiinteaza Schoala preparanda sau pedagoghiceasca a natiei romanesti (prima scoala pedagogica romaneasca din Banat-Crisana).

Secolul XX aduce o perioada de dezvoltare accelerata dar si o serie de evenimente ce culmineaza cu revolutia din decembrie 1989 cand orasul Arad este printre primele orase care se alatura revolutiei anticomuniste si se proclama oras liber. Ca urmare a acestui act orasul este declarat in 1994 oras martir al revolutiei romane din 1989.

In prezent orasul Arad este un centru economic si cultural de prima importanta cu numeroase universitati si o serie intreaga de obiective turistice deosebite printre care se remarca cu siguranta Cetatea Aradului.

 

Cum ajungeti in Arad

Cu masina

Prin DN6 din Bucuresti si sudul tarii, prin DN7 din Transilvania (Brasov, Sibiu, Deva) sau prin DN79 din Oradea

Cu trenul

Prin gara Arad, cu legaturi spre principalele mari orase din tara dar si din strainatate.

Cu avionul

Prin aeroportul international Arad care pe langa cursele interne are legaturi directe si spre cu orase din Italia.

 


Info utile 

Harta interactiva a municipiului Arad [Link extern]
ref: 438

Comentarii pentru Arad


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă