Loading

Lipova

  • Populație: ~ 11500 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Lipova (Localități componente:Radna, Șoimoș)

Statiunea balneoclimaterica de interes general Lipova se afla in judetul Arad, pe cursul raului Mures, la 140 m altitudine, la 35 km de Arad. Orasul Lipova are in prezent are 11500 locuitori si 2 localitati in subordine administrativa (Radna, Soimos).

Prima atestare documentara a localitatii Lipova dateaza din 1245, la 1315 apare sub numele de Lipva pentru ca in 1440 sa fie deja mentionata ca oras. In secolele 14-16 a fost in mai multe randuri sub ocupatie turceasca ca si restul oraselor din Banat.

In prezent principala atractie a orasului este faptul ca are statutul de statiune balneoclimaterica. Beneficieaza de un climat continental moderat cu unele influente submediteraneene. Temperatura medie anuala este de 11 grade Celsius iar precipitatiile sunt reduse. Printre factorii de cura mentionam si apele minerale care sunt carbogazoase, bicarbonatate, calcice, magneziene, ferugionase, slab radioactive si sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, hepato-biliare (colecistita, dischinezie biliara, pancreatita).

Aparatura de tratament include instalatii pentru bai calde cu apa minerala, instalatii de electro si hidroterapie, buvete pentru cura interna cu apa minerala, aerohelioterapie.

 

Cum ajungeti in Lipova

Cu autoturismul

Prin DN7 de la Arad sau Deva

Cu trenul

Prin gara Radna pe linia Deva - Arad si de acolo cu mijloace auto.

Cu avionul

Prin aeroportul din Arad sau cel din Timisoara si de acolo cu mijloace auto.ref: 451

Comentarii pentru Lipova


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


gropsian ioan
26 February 2010, 11:29
Are potential turistic urias. Cine se ocupa de el?
calin
27 March 2010, 04:11
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă